Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundratals fakturor kan ha gått till fel patienter

Publicerad: 26 juli 2017, 08:27

Foto: Thinkstock

Fullkomligt oacceptabelt. Så beskriver Landstinget Blekinge det fel som gjort att känsliga personuppgifter kommit på villovägar.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Enligt ett pressmeddelande från landstinget är orsaken till det inträffade att en maskin på det företag som sköter fakturautskicken varit felinställd i samband med ett utskick om cirka tusen fakturor som gjordes i förra veckan. Det gjorde att vissa patienter inte fick någon faktura alls medan det i många kuvert hamnade två fakturor i stället för en.

Av fakturorna framgår både personnummer och vilken del av landstingets verksamhet som patienten fått vård i. Joakim Kristensson, tillförordnad chef för Landstingsservice, kallar felet för ”fullkomligt oacceptabelt” och säger i pressmeddelandet att Blekinge ser mycket allvarligt på händelsen.

– Det är inte förenligt med hur man ska hantera känsliga patientuppgifter att sådan information skickas till fel mottagare. Vi ser mycket allvarligt på detta och kommer att gå till botten med vad som hänt och göra vad vi kan för att detta inte ska drabba våra patienter igen, säger han.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev