torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundratals i öppet brev till rektor: ”Avstängning räcker inte”

Publicerad: 14 maj 2019, 11:49

Foto: Anders Bergqvist

Att tillfälligt stänga av en student som kontaktat underåriga under sin praktik är inte tillräckligt. Det anser över 800 läkare och läkarstudenter i ett öppet brev.

Ämnen i artikeln:

Örebro universitet

Disciplinnämnden vid Örebro universitet stängde av en läkarstudent i 20 veckor, efter att det uppdagats att han kontaktat två underåriga patienter via sociala medier. Flickorna hade han träffat under sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Han frågade bland annat om en av flickorna "gillade äldre killar".

Nu berättar Läkartidningen att över 800 läkare och läkarstudenter runtom i landet undertecknat ett öppet brev till universitetets rektor. Brevskrivarna vill att universitetet prövar mannens lämplighet som läkare och att universitetet gör en polisanmälan. En anmälan gjordes redan i höstas, men utredningen har lagts ner.

Rektor Johan Schnürer säger till Läkartidningen att ärendet hanteras utifrån det regelverk som finns.
– Vi har fått veta att polisen inte gått vidare med detta, och vi har tagit upp fallet i disciplinnämnden. Men vi kan inte avskilja studenten oavsett vad vi tycker om det som skett, vi har inte det mandatet. Det har Högskolans avskiljandenämnd.

Avskiljandenämnden har inte tagit ställning i frågan ännu.

Relaterat material

Läkarstudent stängs av efter olämplig patientkontakt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev