Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundratals remissvar kan ha förväxlats under driftstoppet

Publicerad: 19 december 2008, 15:23

Alla prover som har skickats till klinisk kemi och klinisk mikrobiologi under tiden för driftstoppet av Take Care i Stockholm måste tas om. Risken finns att flera hundra prover har förväxlats.


Enligt Svante Baehrendtz, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, orsakade ett byte av nummerserier i samband med att journalsystemet gick ner att upp till några hundra prover kan ha fått fel identitet.

Sjukhuset gick därför ut med ett meddelande om att alla provsvar från prover tagna mellan klockan 07.55 i går, torsdag, till i dag klockan 12.30 måste kastas och proverna måste tas om.

– Direkt när vi fick reda på att förväxlingar kan ha skett så gick vi ut med ett internt meddelande om att samtliga prover som är tagna under den aktuella tiden måste tas om. Vi har dessutom tagit i med marginal för att inte ta några risker, säger Svante Baehrendtz.

Han tillägger att det för närvarande inte finns några indikationer på att liknande fel har inträffat på andra delar av sjukhuset, utan det gäller alltså endast prover som har skickats till klinisk kemi och klinisk mikrobiologi.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev