Nyheter
Hundratals tjänster bort på Sahlgrenska
Publicerad: 30 november 2015, 10:43
Foto: Marie Ullnert
Trots en tidigare ordnad budget, skattehöjningar och extrapengar tvingas storsjukhuset osthyvla under 2016.
En enig styrelse för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fattade nyligen beslut om att spara in 200 miljoner kronor under 2016. Ett beslut som, enligt den socialdemokratiska oppositionen, betyder 400 färre tjänster.
Johnny Bröndt (M) ordförande i sjukhusstyrelsen, vill däremot inte kännas vid den siffran utan säger till Dagens Medicin att det handlar om max hälften, det vill säga 200 tjänster. Han är också noga med att påpeka att det handlar om lediga tjänster som inte kommer att tillsättas.
– Det innebär inte uppsägningar eller någonting sådant.
Vilka tjänster är det som kommer att försvinna?
– Det är osthyveln som gäller.
Även läkartjänster?
– Kan vara så att en del inte blir återbesatta.
Det handlar om några procent av Sahlgrenskas personalstyrka som försvinner. Men det är väl inte så att Storgöteborgs befolkning minskar?
– Nej, det gör den inte. Sjukhuset har under innevarande år expanderat lite för mycket. Vi har producerat nästan fyra procent över budget och då är regionens regler sådana att produktion över budget får man ingen ersättning för.
Hur kan man producera för mycket sjukvård?
– Vi har ett kraftigt ökat inflöde till sjukhuset. Delvis beroende på tillgänglighetsproblem i primärvården. Folk verkar resonera så att de hellre sitter åtta timmar på akuten än väntar 14 dagar för en tid på vårdcentralen. Och det är ju rätt rationellt resonerat.
Strax efter valet 2014 annonserade den nyvalda blågröna regionledningen en skattehöjning som bland annat skulle ge regionens sjukhus ett extra tillskott för att hjälpa dem att få en budget i balans.
Räckte inte det?
– Sahlgrenska har under ett antal år haft en budget i balans. Det är de övriga sjukhusen som har haft obalans. Så det var inte mycket av de där pengarna som kom till oss.
Men lite av pengarna kom ändå till er?
– Jodå, men vi har fått en tillströmning av patienter som har varit ännu större.