Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hungrig fisk effektivt vapen mot malaria

Publicerad: 9 augusti 2007, 13:21

Malaria orsakar en miljon dödsfall varje år. Nu har forskare i Kenya konstaterat att en viss fisk kan hjälpa till att bromsa spridningen. Fisken är nämligen vansinnigt förtjust i malariamyggans larver.


Fiskens namn är niltilapia och när den placerades ut i dammar i nordvästra Kenya reducerades de två vanligaste arterna av malariamyggor med upp till 94 procent i områdena runt dammarna, uppger den brittiska nyhetskanalen BBC:s hemsida.

Anledningen är att malariamyggorna lägger sina ägg i dammar och vattendrag, och finns det niltilapia i dessa så sitter de kläckta mygglarverna löst till, då fisken mer än gärna livnär sig på larverna.

Att niltilapian har mygglarver på favoritmenyn har varit känt sedsan 1917, men det är först gången en studie genomförts om effekten på populationen av malariamyggor.

De kenyanska forskarna menar att fisken kan visa sig mycket viktig i bekämpningen av malaria, då myggorna tenderar att utveckla en resistens mot befintliga bekämpningsmedel.

Niltilapian kommer dock inte att helt kunna utrota malariamyggan, då myggan även lägger sina ägg i vattensamlingar som är så små att utplantering av fisk är omöjlig.

– Vi rekommenderar ett spektrum av metoder i kampen mot malaria och den här fisken kan definitivt bli ett effektivt verktyg, säger Joanne Greenfield, Världshälsoorganisationens rådgivare i malariafrågor i Kenya, till BBC.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev