Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Husapotek visas på slottet

Publicerad: 14 juni 2011, 12:09

Hemkokta medikamenter och gamla apoteksflaskor ingår i husapoteket på Nynäs slott i Sörmland. I sommar visas det för allmänheten.


Den som är nyfiken på hur ett apotek såg ut vid förra sekelskiftet kan bege sig till Nynäs slott utanför Nyköping. I sommar visas där utställningen Husapotek – örtmedicin och huskurer.

Utgångspunkt för utställningen är en liten oansenlig trälåda som innehåller slottets eget husapotek. I det finns flaskor från flera olika svenska apotek, men också hemkokta medikamenter av olika slag.

På slottet finns en liten apoteksmiljö från tiden kring förra sekelskiftet uppbyggd. Besökarna kan dessutom se och lukta på flera olika örtpreparat och titta på ett specialproducerat bildspel om hälsoväxternas roll och användning genom historien. Det skriver turistprojektet Gröna kusten, som flera kommuner står bakom, i ett pressmeddelande.

Tanken med utställningen, som är producerad av Sörmlands Naturbruk/Landstinget Sörmland, är att berätta om människans användning av läkeväxter i olika huskurer och om växtrikets roll i apotekens sortiment förr i tiden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News