Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Husläkare redo ta över primärvård i Stockholm

Publicerad: 11 juni 2007, 09:42

Nu börjar personalen i Stockholms läns landsting göra sig beredd att ta över delar av primärvården. Utvecklingskansliet har dragit igång kurser för vårdpersonal som vill knoppa av. De två första är redan fulltecknade.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Intresset för att ta över sjukvårdsverksamhet i egen regi är stort, enligt det utvecklingskansli som ska stötta vårdpersonal som vill bli entreprenörer.

– Vi har tio, elva enheter, främst husläkarmottagningar som nu aktivt arbetar för att ta över sina verksamheter. När det gäller sjukhusen har vi fått en del nyfikna förfrågningar, men där finns inget konkret som jag kan berätta om ännu, säger Kjell Lundin, avdelningschef på utvecklingskansliet som inrättades i Stockholms läns landsting i januari.

Landstinget erbjuder starta eget- kurser som hålls på kvällstid och är kostnadsfria för deltagarna. De tar bland annat upp grundläggande juridik och företagsekonomi, försäkringsskydd, samt marknadsföring och kvalitet.

Den första kursen som nyligen har startat är fulltecknad med 30 personer. Även nästa kurs som startar i augusti är full.

– På den utbildning som startar senare i höst finns fortfarande lite platser kvar, men efterfrågan är stor, säger Kjell Lundin.

De som går kurserna är personal som vill ta över verksamheten själv, företrädes­vis i personalägda bolag.

Barnpsykiatri vill bli privat

De verksamheter som har kommit längst i sina strävanden att ”avknoppa” sin verksamhet från landstinget är Husläkarmottagningen Serafen 1, S:t Eriks barnavårdscentral och Primärvårdsrehabs verksamhet på Östermalm i centrala Stockholm samt Gustavsbergs vårdcentral på Värmdö, Huvudsta vårdcentral i Solna, Vaxholms vårdcentral och Vallentunadoktorn. Dessutom har Lövstalunds beroende­centrum utanför Södertälje och delar av barn- och ungdomspsykiatrin vid Danderyds sjukhus inlett ett mer aktivt arbete med att övergå i privat regi.

– Även om vi aktivt arbetar med medarbetarna från dessa enheter så är det ju inget som garanterar att de verkligen tar steget och blir egna, säger Kjell Lundin.

På Husläkarmottagningen Serafen 1 på Kungsholmen i Stockholm är det sex läkare som tillsammans planerar att ta över verksamheten. Tankarna fanns redan under den socialdemokratiska majoriteten, men då fick läkarna beskedet att avknoppning inte var ett alternativ. Direkt efter maktskiftet i höstas lade de in en ansökan hos den nya majoriteten.

– Vi ville avknoppa redan i år men politikerna sa att det inte gick eftersom lagen om offentlig upphandling kräver att verksamheten måste upphandlas. Nu inväntar vi systemet med auktorisation som ska träda i kraft vid årsskiftet – då hoppas vi kunna köra igång, säger Ulf Hallum, husläkare och verksamhetschef vid Serafen.

Vill ha större frihet

Läkarna har redan bildat ett eget bolag och frågat om personalen kan tänka sig att följa med och arbeta i det nya bolaget. Enligt Ulf Hallum har hela personalstyrkan – sex distriktssköterskor, fyra läkarsekreterare, tre undersköterskor och tre ST-läkare – än så länge sagt ja. Det övriga förberedelsearbetet handlar bland annat om att se över alla avtal som på ett eller annat sätt berör verksamheten, värdera alla inventarier, samt titta på hur man kan lösa frågor kring IT och journalsystem.

Men vad är det då som man vill vinna genom att ta över verksamheten i egen regi? Enligt Ulf Hallum handlar det främst om att få större frihet och mer tid åt patientarbetet.

– Jag tror att allt blir bättre om vi får möjlighet att organisera arbetet som vi vill. Vi känner att vi vill och kan stå på egna ben utan landstingets administration, säger Ulf Hallum.

Mia Wärngård

Sara Pramsten

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev