Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hygienisk men lite smaklös

Publicerad: 17 september 2010, 13:17

Sjukhusmaten har oförtjänt dåligt rykte. För att visa att maten är både god, näringsrik och hygienisk ordnade Sodexo avsmakning på Karolinska universitetssjukhuset.


Köttbullar med stuvade makaroner, chili con carne, kassler i senapssås, nötgryta, korv stroganoff och fisk. Utanför Karolinskas personalmatsal bjöds på fredagen på flera rätter ur sjukhusmatsmenyn.

Sodexo som gör 3 500 portioner sjukhusmat om dagen, till fyra Stockholmssjukhus, vill försöka ändra på bilden av den mat som i debatten ofta benämns som smaklös och näringsfattig.

– Vi gör den här provsmakningen för att ge människor en chans att bedöma själva, säger Hans Arboerlius, distriktschef på Sodexo.

De som smakade när Dagens Medicin var på besök tyckte som regel att maten smakade bra.

– Det är inget synd om patienterna om de får sådan här mat, deklarerade en av de nyfikna – företrädesvis äldre personer – som hittat till matsalen för att få sig ett gratis lunchmål.

Rickard Persson hörde till de yngre som försåg sig ordentligt med flera små vita plastkoppar med olika rätter.

– Det smakar helt ok men är lite dåligt saltat och kryddat, sade han.

Hans Arborelius berättar för besökarna att sjukhusmaten tillagas i mikrovågsugn först på avdelningen, strax innan den serveras till patienten. Innan dess transporteras den rå och kall från storköket i Märsta.

Den plastfilm som sitter över varje portion garanterar att maten är fräsch och fri från bakterier. Innan den lämnar storköket åker varje portion genom en metalldetektor för att garantera att inga hårspännen eller andra metallföremål hamnat i maten.

– Varje portion är noga sammansatt av dietister och kockar. Att maten tillagas i mikrovågsugn nära patienten garanterar att den är näringsrik, säger Hans Arborelius.

Men att laga smakrik god mat till flera tusen personer är väl närmast ett omöjligt uppdrag?

– Det är en utmaning, svarar Hans Arborelius.

– Det finns ju alltid möjlighet att krydda själv, säger Eva Kristensson, kommunikationsdirektör på Sodexo.

I augusti anordnade den rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting en provsmakning med alternativ sjukhusmat, utanför Karolinska.

– De rödgrönas förslag till hälsokök kommer att sätta ett stopp för fabrikstillverkad sjukhusmat på plasttallrikar och göra dagens utdömda industrimat till historia, sade Ilija Batljan, finanslandstingsrådskandidat för socialdemokraterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev