Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hygienrutiner skärps efter dödsfall bland tidigt födda

Publicerad: 26 maj 2010, 11:20

Minst ett nyfött barn som bar på bakterien serratia har avlidit på Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg. Nu larmar personalen om att de omoderna lokalerna bidrar till smittspridning.


Sedan december förra året har 14 för tidigt födda barn som vårdats på Drottnings Silvias barnsjukhus smittats med serratia, rapporterar Göteborgs-Posten. Ett av dem har avlidit.

Tre andra dödsfall under samma tidsperiod antas också bero på infektioner. Nu har sjukhuset skärpt sina hygienrutiner för att få kontroll över spridningen.

– Det är just nu ett väldigt aktivt arbete. Vi ser jätteallvarligt på situationen och måste få ordning på den, säger Ingemar Tessin, verksamhetschef för neonatalogin, till Göteborgs-Posten.

Dödsfallen har aktualiserat debatten om lokalsituationen på sjukhuset. Trycket på neonatalavdelningen är hårdare i dag än när den invigdes för 13 år sedan. Det leder till att kuvöserna måste stå tätare än rekommenderat, vilket ökar risken för smittspridning.

– Vi för en ständig diskussion om detta. Våra lokaler är omoderna och vi kan inte bedriva den moderna neonatalvård vi önskar med mycket föräldranärvaro, säger Eva Engström, överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus och ordförande för Göteborgs läkarförening, till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev