Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyrläkare från Sverige ifrågasätts i Storbritannien

Publicerad: 25 maj 2009, 08:49

Hyrläkare från Sverige ifrågasätts i Storbritannien

Foto: Foto: Photos.com

Svenska läkare som hyrdes in för att göra knäoperationer i Storbitannien anklagas för att ha slarvat. Mer än ett av fem ingrepp fick göras om.


De ifrågasatta knäingreppen gjordes på en privat klinik i grevskapet Somerset i sydvästra England. Där opererades flera hundra patienter av svenska, danska och finländska kirurger som hyrts in för att korta vårdköerna.

Brittiska forskare har följt upp 224 patienter som opererades mellan 2004 och 2006. Studien har publicerats i tidskriften Journal of Bone and Joint Surgery. Den visar att 37 procent av ingreppen bedömdes som misslyckade och att 22 procent av dem fick göras om, skriver tidningen The Guardian.

Nu ifrågasätter brittiska experter de EU-regler som gör att läkare från andra länder tillåts arbeta i landet utan att deras kompetens har testats.

– De här personerna togs in ungefär som snickare. De träffade inte patienterna efter operationen. Läkare i södra Wales fick städa upp efter dem, säger Stephen Cannon, tidigare ordförande i British Orthopaedic Association, till Daily Telegraph.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev