lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyrläkare kan bli sina egna i Värmland

Publicerad: 25 september 2018, 06:09

Tobias Kjellberg, hälso och sjukvårdschef i Landstinget i Värmland.

Foto: Pax Engström Nyström

Med beslutet att erbjuda avtal till fristående hyrläkare vill landstinget i Värmland säkra patientsäkerheten och nå målet om oberoende vid årsskiftet.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandRegion VärmlandPrimärvård

SKL:s, Sveriges Kommuner och Landstings, mål om oberoende av hyrläkare den 1 januari 2019 innebär att högst 2 procent av den totala lönekostnaden får gå till inhyrd personal. Den aktuella siffran för landstinget i Värmland är runt 5 procent. Genom att bland annat låta hyrläkare starta upp i egen regi hoppas landstinget nå målet.

– Vi har indikationer från ett antal individer som jobbar som hyrläkare, att man kan tänka sig att vara intresserade av det här upplägget, även om det kanske innebär lite mindre pengar i fickan, säger Tobias Kjellberg, hälso och sjukvårdschef i Landstinget i Värmland.

Hyrläkare kopplade till bemanningsföretag kostar i dag mellan två och tre gånger så mycket som en anställd medarbetare. Utan att betala mellanhänderna är förhoppningen att den kostnaden kapas rejält.

Hur mycket billigare skulle en hyrläkare kunna bli med den nya lösningen?

– Runt hälften är en rimlig bedömning.

Och förutom att bli mer kostnadseffektiv är förhoppningen att kvaliteten på vården blir bättre med den nya idén.

– Inspektionen för vård och omsorg signalerade ganska tydligt i sin rapport från 2016 om patientsäkerhetsrisker med nuvarande hyrläkarsystem på grund av bristande kontinuitet framförallt. Kan vi då få uppdragstagare att skriva långsiktiga avtal med oss uppfattar vi att vi kommer till rätta med den kontinuitetsbristen, säger Tobias Kjellberg.

Erbjudandet riktar sig till hyrläkare inom primärvården och psykologer och är tänkt att testas i liten skala, till en början. Avtalstiden är på ett år med option på ytterligare tre år. Med systemet kan hyrpersonalen jobba högst 70 procent för landstinget, och samtidigt ha andra uppdrag vid sidan om.

Läkarföreningen i Värmland har dock inte mycket till övers för idén, utan menar i stället att landstinget borde skifta fokus till deras egna anställda.

– Det vi ser är att vi saknar en bra arbetsmiljö, säger Christoffer Lindholm, ordförande för Läkarföreningen i Värmland, till P4 Värmland.

Relaterat material

Värmland vill att hyrläkare startar eget

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev