Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyrläkare krävs på miljoner i skatt

Publicerad: 24 juli 2015, 09:49

En hyrläkare som arbetat för bland annat region Örebro län betalade inte svensk skatt på fyra år. Skatteverket kräver nu 3,5 miljoner kronor av läkaren som skattade inkomsterna i ett annat land.


Det skriver Nerikes Allehanda i dag. Läkaren anmälde 2006 att han skulle flytta utomlands,till ett land med lägre beskattning. Där startade han ett bolag, samtidigt som han behöll bostad och fritidshus i Sverige. Skattemyndigheten anser dock att han fortfarande skulle beskattas i Sverige eftersom mannens hemvist och bolagets driftställe varit här.

Under flera år arbetade mannen genom Dedicare AB, ett svenskt bemanningsföretag inom vården. Skatteverket valde 2013 att upptaxera läkarens bolag, vilket överklagades. I juni beslutade dock förvaltningsrätten i Karlstad att Skatteverkets taxering av bolaget ska gälla.

Läkaren säger i förvaltningsrättens dom att han agerat i tron om att allt hanterats rätt eftersom han betalat skatt i ett annat land.

Dedicares vd Eva Domanders säger till tidningen att de tar sitt ansvar och kräver F-skattesedel även av utländska bolag.

– Jag vågar påstå att vi gör noggranna kontroller i dag. Dels för att vi hört att det finns läkare som inte betalar skatt och det är vi jättemåna om, säger hon till Nerikes Allehanda.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev