lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyrsjuksköterskor vanligare på Karolinska

Publicerad: 12 april 2013, 06:31

Notan för hyrsjuksköterskor växer i Stockholms läns landsting. Störst är ökningen på Karolinska universitetssjukhuset.


Karolinska universitetssjukhuset betalade 44 miljoner kronor för hyrsjuksköterskor förra året, att jämföra med 29 miljoner kronor 2011. Detta motsvarar en ökning med 52 procent, berättar Dagens Nyheter, som har tagit del av uppgifter som Miljöpartiet i Stockholms läns landsting har begärt ut.

Kostnadsökningen för hyrsjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset är den största inom Stockholms läns landsting, procentuellt sett, uppger Dagens Nyheter. Totalt låg notan för hyrsjuksköterskor i landstinget för två år sedan, 2011, på 75 miljoner kronor. Förra året hade den ökat med 33 procent, till 100 miljoner kronor.

Karolinska universitetssjukhuset vill gärna anställa sjuksköterskor, men vill inte gå med på kravet på en ingångslön på 25 000 kronor.

– Det ena är att vi inte har de pengarna, det andra att det inte är rimligt ur ett lönepolitiskt perspektiv att betala en lön till oerfarna som kanske överstiger lönen för någon som har lång erfarenhet, säger Riitta Almgren, HR-chef, till Dagens Nyheter.

Miljöpartiet vill att landstinget slopar kraven på nedskärningar för att sjukhusen ska kunna bli mer attraktiva arbetsplatser.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev