Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hyrstopp hårt slag mot arbetsmiljön i Jönköping

Publicerad: 23 mars 2005, 09:27

När Landstinget i Jönköpings län införde ett stopp för hyrläkare blev det ett fall för Arbetsmiljöverket. -Det blev kaos ute på vårdcentralerna, säger Bengt Hultberg, ordförande i Jönköpings läkarförening.


För att få ned kostnaderna för hyrläkare inom primärvården införde Landstinget i Jönköpings län ett stopp hösten 2003. Hyrläkarna försvann, men fortfarande saknades fasta läkare ute på vårdcentralerna. Arbetsbelastningen för personalen växte snabbt - och i september 2003 anmäldes landstinget till Arbetsmiljöverket.

- Vi hade begärt konsekvensanalyser på ett tidigt stadium. Men landstinget valde att köra på utan att ta hänsyn till hur beslutet skulle påverka arbetsmiljön, säger Bengt Hultberg.

Efter besök på flera vårdcentraler konstaterade Arbetsmiljöverket att läkarbristen hade skapat en akut situation på flera håll. Myndigheten krävde att landstinget skulle anställa fler läkare, eller minska uppdraget och begränsa arbetsuppgifterna för den befintliga personalen. Annars riskerade arbetsgivaren ett vite på 300 000 kronor.   För att komma till rätta med läkarbristen lättade landstinget på hyrläkarstoppet under hösten. Dessutom har man nu rekryterat ett tiotal spanska läkare. Hotet om vite drogs tillbaka. Men enligt Bengt Hultberg kommer det att dröja innan arbetsmiljön är tillräckligt bra. Bland annat pekar han på att det fortfarande saknas rutiner för hur överbelastade vårdcentraler ska hänvisa patienter på ett bra sätt.

- Att vidta denna typ av åtgärder är oerhört oansvarigt. Man har lyckats med att minska antalet hyrläkare - men det har skett på bekostnad av arbetsmiljön, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev