Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

I dag anställs KI:s nya rektor

Publicerad: 27 april 2017, 08:40

Foto: Jesper Cederberg

Efter en del turer och krumbukter har regeringen i dag beslutat att tillsätta den norske medicinprofessorn Ole Petter Ottersen som ny rektor för Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

I början av året förordades han som kandidat till tjänsten som rektor på Göteborgs universitet men när även Karolinska institutet, KI, i februari föreslog honom i sin rektorsrekrytering fattade Ole Petter Ottersen ett nytt beslut och tackade nej till Göteborg och ja till KI.

Avhoppet beskrevs som ”en studie i svek och ohederlighet som skadar hela den svenska akademien” , av medlemmar ur rekryteringskommittén på Göteborgs universitet.

Eftersom det är regeringen som tillsätter rektorer, på universitetens förslag, har det dröjt några månader innan tillsättingen blivit helt klar.

– Jag är hedrad över att utnämnas till rektor vid Karolinska institutet - ett universitet som jag har sett upp till under hela min karriär. Det är ett stort privilegium att få leda en sådan framstående institution, säger Ole Petter Ottersen, på KI:s hemsida.

Ole Petter som, sedan 2009, är rektor för universitetet i Oslo tillträder den 1 augusti.

– Jag ser fram emot att komma igång och arbeta tillsammans med KI:s många begåvade forskare, styrelseledamöter, personal, studenter och många samarbetspartners nationellt och internationellt. Tillsammans kommer vi att stärka allmänhetens förtroende och intern entusiasm och stolthet, fortsätter han.

Ole Petter Ottersen är född 1955, läkare och professor i medicin. Han har också drivit flera stora forskningsprojekt samt haft flera internationella förtroendeuppdrag, bland annat som sakkunnig i olika universitetsutvärderingar.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev