Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ibuprofen förstör ASA-effekt hos strokepatienter

Publicerad: 13 mars 2008, 15:20

Att ta ibuprofen mot till exempel onda leder, är ingen bra idé för strokepatienter som behandlas med acetylsalicylsyra, ASA, för att förebygga en ny stroke. Enligt en ny studie förstör nämligen ibuprofen ASA:s blodproppshämmande effekt.


ASA verkar blodproppshämmande genom att hindra blodplättarna från att klumpa ihop sig. Läkemedlet är därför en vanlig behandling för strokepatienter, för att förebygga en ny stroke.

Nu har forskare vid University at Buffalo Departments of Neurology i USA undersökt hur vanligt det är att strokepatienternas blodplättar inte svarar på ASA-behandlingen.

Totalt studerades blodplättarnas förmåga att aggregeras hos 653 patienter, som följdes under 29 månader. Det visade sig att 129 patienter, 20 procent, inte svarade på ASA, på så sätt att deras blodplättar trots behandlingen klumpade ihop sig vid vissa stimuli. Totalt 87 patienter, 13 procent, visade kliniska symtom på att ASA inte fungerade – det vill säga de hade nya symtom på syrebrist i hjärnan under behandlingsperioden. Av dessa 87 var det 57 personer som hade blodplättar som inte svarade på ASA.

Enligt ett pressmeddelande från University at Buffalo behandlades 28 patienter med både ASA och NSAID-läkemedlet ibuprofen. Hos alla dessa visade det sig att ASA inte hade någon effekt på blodplättarnas aggregationsförmåga. 13 av de 28 fick en andra stroke eller en TIA, övergående syrebristattack, under uppföljningstiden. När 18 av de 28 undersöktes vid ett senare tillfälle, efter att de slutat med ibuprofen, hade blodplättarna börjat svara på ASA-behandlingen.

Journal of Clinical Pharmacology 2008; 48: 335-343 Pressmeddelande från University at Buffalo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev