Nyheter
Ica är Apoteksgruppens förebild
Publicerad: 15 september 2016, 06:00
Vd Tony Johansson tänker göra Apoteksgruppen mer som en kedja. Foto: Heinz Angermayr
Apoteksgruppen går in i en ny fas och ska bli en mer enhetlig kedja med Ica som förebild. Arbetet leds av Tony Johansson som tog över vd-posten vid årsskiftet när Eva-Britt Gustafsson gick i pension.
Ämnen i artikeln:
Apoteksgruppen– Ica är det mest framgångsrika entreprenörsdrivna bolaget i dagligvaruhandeln. Vi vill att entreprenörer ska stå i kö för att komma in i Apoteksgruppen, säger vd Tony Johansson.
Hur är intresset i dag?
– Det är ganska stort hos många, bland annat hos personer som jobbar hos andra kedjor. Vi har besök nästan varje vecka här på kontoret där vi berättar om Apoteksgruppen och hur det funkar, säger Tony Johansson.
Raggar ni aktivt entreprenörer?
Vi vill att entreprenörer ska stå i kö för att komma in i Apoteksgruppen – Vd Tony Johansson
– Inte mer än att vi annonserar. Vi springer inte runt och lämnar visitkort på andra apotekskedjor. Vi är ute på universitet också och marknadsför oss, säger Tony Johansson.
I dag har Apoteksgruppen 175 apotek på framför allt mindre orter. Planen är att siffran ska öka till minst 250 om fem år. Ledningen filar bland annat på ett utvecklingsprogramprogram för farmaceuter och andra som är sugna på att starta egna apotek. Det handlar exempelvis om hjälp med finansieringslösningar, utbildning i företagande och att värdera apotekslägen.
– Väldigt många som har kommit in hos oss har aldrig drivit företag tidigare. Vi vet att de har ett par kämpiga år framför sig innan verksamheten lyfter. Vi håller på att se över vad vi kan ge för stöttning så att entreprenören bara behöver fokusera på själva verksamheten, säger Tony Johansson och fortsätter:
– Det som vi framför allt tittar på nu är att få ut alla positiva effekter man får när en kedja jobbar som en kedja, säger Tony Johansson.
Hjälper ni till med affärsplan och budget?
– Vi är inte helt färdiga med det arbetet, men det är något som vi ska kunna hjälpa till med. Vi måste dra nytta och få ut styrkan av kedjedriften. Dels gentemot kund vad gäller varumärke och igenkänning, dels gentemot entreprenörens ekonomi. Vi måste göra det på ett sätt utan att vi dödar entreprenörskapet. Det gäller att hitta balansen, säger Tony Johansson.
Han kallar det för 80/20-regeln. Där arbetar apoteken till 80 procent efter ett gemensamt koncept som omfattar mer än bara skylten. Resterande 20 procent utgörs av lokala initiativ som gör varje apotek unik.
– Det gäller att tillvarata drivkrafterna samtidigt som man går hyfsat åt samma håll. Det är alla entreprenörsdrivna kedjors utmaning, säger Tony Johansson.
Fast vad tycker småföretagarna inom Apoteksgruppen om att mista lite av möjligheten att utveckla verksamheten efter eget huvud? Enligt Tony Johansson har ingen hittills protesterat högljutt.
– Jobbar vi mer gemensamt kan vi skapa resurser för att öka både deras lönsamhet och kundservice, till exempel vad gäller inköp och kampanjgenomförande. Det är ett stort driv ute bland entreprenören, säger Tony Johanson.
Apoteksgruppen är starkast utanför storstäderna, men har i år även öppnat nya apotek i både Stockholm och Göteborg.
– Vi är intresserade av att också finnas i storstäderna. Fast just nu har vi tagit en liten paus i den etableringen i och med att vi jobbar så mycket med det interna utvecklingsarbetet, säger Tony Johansson.
I arbetet ingår att hitta en, enligt Tony Johansson, ”unik visuell identitet” som kommer att rullas ut under nästa kvartal. Målet är att kunden ska känna igen sig oavsett om den kliver in på ett Apoteksgruppens apotek i huvudstaden eller i Gällivare.
– Alla apotekskedjor testar olika typer av koncept och identiteter för att i framtiden få en igenkänningseffekt där folk vet att det här är den kedjan och det där är den kedjan. Så fort man kliver in på Ica eller Coop så vet man var man är någonstans. Så långt har apoteksbranschen ännu inte kommit, säger Tony Johansson.
Hur känd är Apoteksgruppen i dag?
– Vi är väldigt kända där vi finns eftersom vi ligger på mindre orter. Men vi är inte speciellt kända i större städer eftersom vi knappat har någon närvaro alls där, säger Tony Johansson.
Att fokus har hamnat på just mindre ställen tror han hänger ihop med att man vid omregleringen inte ville att den lilla entreprenören skulle dödas av konkurrensen från de stora drakarna. Dessa är som bekant starka i storstäderna.
Går det att tjäna pengar som apoteksägare?
– Det går, men jag vet också att entreprenörer sällan bara kör åttatimmarsdagar. De är mer kundorienterade och de håller koll på sina kostnader och så vidare. Så svaret är ja, det går att tjäna pengar som entreprenör inom Apoteksgruppen.
Men de får slita hårt?
– Ja, framför allt de första åren. Går man in och köper eller startar en verksamhet så kostar det pengar. Man får låna pengar och jobba som en galärslav i tre–fyra år för att betala av på lånen. Sedan går det lättare, men då har man jobbat sig till en verksamhet, säger Tony Johansson.
Han betonar samtidigt att få apotek går i konkurs. Och att det här med småföretagaranda faktiskt inte är något nytt inom apotekssvängen.
– Från 1500-talet fram till cirka 1970 drevs apotek av entreprenörer. Sedan hade vi en period av 40 år då staten tog över och alla apotek såg likadana ut. De apotek som är K-märkta i dag är inte statligt byggda apotek, säger Tony Johansson.