Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ica förbereder försäljning av receptbelagda läkemedel

Publicerad: 7 augusti 2009, 10:31

Under den tidiga hösten väntas Ica-koncernen presentera en apotekslösning, där även receptbelagda läkemedel ingår. Minst tre apoteksaktörer har kontaktat kedjan på central nivå för diskussioner om ett samarbete.


Som Dagens Apotek tidigare berättat är detaljhandelskedjan Ica inte intresserad av att köpa något av de apotekskluster som för närvarande är till försäljning.

Men företagets butiksnät har visat sig vara intressant för många av de aktörer som vill starta apotek på den svenska marknaden.

– Vi har blivit kontaktade av ett antal apoteksaktörer bara under det senaste halvåret, säger Mats Munther, affärsutvecklingschef på Ica.

Hur många aktörer har kontaktat er på central nivå?

– Jag kan säga att det är fler än två stycken.

Under den tidiga hösten hoppas Ica kunna presentera en apotekslösning som tagits fram på central nivå i företaget, enligt Mats Munther.

– Vi tittar på ett antal alternativa lösningar. Vi tycker inte att det här brådskar, utan vill ha en bra lösning. Det finns fortfarande en hel del frågetecken kring den nya apoteksmarknaden.

Är det en "apotekslösning" som både omfattar receptfria och receptbelagda läkemedel?

– Ja.

Sker satsningen tillsammans med någon av de aktörer som kontaktat er, eller gör ni den själva?

– I dagsläget är inget klart så det är för tidigt att svara på.

Kan enskilda Ica-handlare välja att starta apotek själva eller anlita andra apoteksföretag utanför den centrala lösning som ni planerar?

– Ja, det står de enskilda Ica-handlarna fritt att ansöka om tillstånd om att driva apotek. De kan också kontakta vilka apoteksaktörer de vill, säger Mats Munther.

Enligt uppgifter till Dagens Apotek har enskilda Ica-handlare kontaktat apoteksentreprenörer som planerar verksamhet i Sverige för att sondera möjligheterna till samarbete.

– Det finns också exempel på motsatsen, apoteksaktörer som kontaktat enskilda Ica-handlare, säger Mats Munther.

När det gäller försäljning av receptfria läkemedel i butiker, är han positiv till Läkemedelsverkets preliminära lista på läkemedel som får säljas i dagligvaruhandeln.

– Vi hade tidigare fått signaler om att listan skulle bli mer begränsad så från vårt perspektiv blev den omfattande listan en positiv överraskning.

– Det är viktigt att reglerna för hur försäljningen i butiker ska gå till klarnar snart, så att butikerna kan förbereda sig inför den 1 november. Det vore bra om vi kunde få mer än 45 dagar på oss, som var fallet med nikotinläkemedlen.

Det ryktas att ni samarbetat med Apoteket AB kring en så kallad ”shop in shop”-lösning för receptfritt. Kommentar?

– Jag kommenterar inte rykten. Men jag kan bekräfta att vi haft kontakter med Apoteket AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev