Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ica-gruppen köper Apotek Hjärtat

Publicerad: 12 november 2014, 07:08

Pär Strömberg, vd för Ica-gruppen, tycker att Apotek Hjärtat har det starkaste varumärket av de två.

Foto: Samuel Lagercrantz

Ica-gruppen har tecknat ett avtal med Hjärtats ägare Altor Fund III om att förvärva Apotek Hjärtat AB för 5,7 miljarder kronor.


Därmed blir Ica-gruppen den näst största aktören på den svenska apoteksmarknaden.

Tillsammans har Apotek Hjärtat och Icas Cura-apoteket en omsättning på drygt 11 miljarder kronor där cirka 3 miljarder kronor handlar om omsättning inom egenvård. Marknadsandelen landar på cirka 30 procent.

Ica-gruppen räknar inte med några stora förändringar för personalen i  dagsläget. Men två huvudkontor kommer så småningom att bli till ett.

Några nedläggningar av apotek finns inte planerade, enligt Ica-gruppens vd Per Strömberg.

– Vi ser framför oss att de apotek vi har kommer att finnas kvar, sade Ica-gruppens vd Per Strömberg under onsdagsmorgonens presskonferens med anledning av köpet.

Enligt Per Strömberg kompletterar de två kedjornas apotek varandra och där det i dag finns Cura-apotek i närheten av Hjärtats apotek kommer båda att få finnas kvar.

Något besked om vilket varumärke som kommer att användas gavs inte, men han medgav att Apotek Hjärtat har ett starkare varumärke och sade att man på sikt kommer att ha ett gemensamt varumärke.

Ica-gruppen räknar med årliga kostnadssynergier på cirka 80 miljoner kronor om fem år.

Apotek Hjärtat och Cura-apoteket kommer att bilda ett gemensamt dotterbolag till Ica-gruppen och rapporteras som ett eget segment. Tanken är att Anders Nyberg, nuvarande vd på Apotek Hjärtat, ska bli vd för det nya bolaget.

Per Strömberg ville inte ännu gå in på vilka andra ändringar det kan bli i ledningarna för Apotek Hjärtat och Cura-Apoteket,

– Men vi kommer inte att långsiktigt sitta med två huvudkontor, gjorde han klart.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev