Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Idealist med recept på vårdens utveckling

Publicerad: 27 augusti 2014, 10:28

Stefan Einhorn, läkare vid Radiumhemmet, anser att vården borde ha bättre förutsättningar än andra branscher för att vara snäll.

Foto: Niklas Larsson/BIldbyrån

Läkare som fick karameller blev mer kreativa och skickligare på att ställa diagnoser. Uppmärksamhet och snällhet lönar sig, enligt Stefan Einhorn.


Människor blir inte bara gladare, mer harmoniska och trivs bättre i en organisation där man blir sedd. De presterar också bättre visar forskningen, säger läkaren, författaren och forskaren Stefan Einhorn.

Med avstamp i bland annat amerikansk forskning om mänskligt beteende reser Stefan Einhorn runt i landet och ger recept på hur den svenska sjukvården kan utvecklas. De efterfrågande ämnena vid föreläsningarna gäller oftast bemötande och snällhet, men också hur man fattar kloka beslut.

I ryggsäcken har han med sig boken The Carrot Principle från 2007. Genom studier av företag med tillsammans 200 000 anställda visar forskarna där att företag där medarbetarna blir sedda, lyssnade till och respekterade har mer än tre gånger så hög lönsamhet som andra.

– Det gäller säkerligen även inom den svenska vården där man på många håll tröskar i anonymitet utan att känna sig sedd av sina chefer, utan att få uppskattning och inflytande.

Men om karameller har sådan effekt på läkarnas prestationer som i den amerikanska studien, varför börjar inte alla chefer dagen med att plocka fram godispåsen?

– Att ge karameller hela tiden blir förstås tradigt, man får hitta på olika sätt att visa uppmärksamhet. Det handlar även om att människor måste få chansen att känna att arbetet är en lärande process och något större än en själv.

Har du mött någon chef som motsvarar dina ideal?

– Det bästa exemplet i min närhet är min pappa, Jerzy Einhorn. Jag jobbade nära honom under en period på Radiumhemmet. Även om han varit borta i 14 år talar medarbetarna fortfarande om hur han behandlade alla med respekt.

Men dessvärre blir inte goda chefer alltid så långlivade på sina poster, enligt Stefan Einhorn. De mals ner genom kraven uppifrån om att spara och kraven nerifrån att göra ett bra jobb.

Snart har tio år gått sedan Stefan Einhorn kom med den uppmärksammade boken Konsten att vara snäll. Frågan är om sjukvården har bättre förutsättningar än andra branscher att vara snäll och väl ta vara på sina medarbetare.

– Den borde ha det. Sjukvårdens fokus på människan, livet och hälsan borde hänga ihop med ett mer mänskligt, snällt synsätt. Människor som söker sig till arbete i sjukvården är ofta inriktade på medmänsklighet.

Men följer man den allmänna debatten verkar sjukvården snarare vara en första rangens krisbransch?

– Om landstingen vore företag skulle de sannolikt gå i konkurs. Mycket av verksamheten är ineffektiv och det är väldigt sällan man stöter på en personalgrupp som är nöjd. De allra flesta klagar och är besvikna.

Stefan Einhorn ser nöjd ut med formuleringen om landstingens konkurs. Noggrannheten med språket är påfallande, liksom vanan vid att bli intervjuad.

Personalens mångåriga kritik av den landstingsdrivna vården måste tas på ett större allvar. Något nytt måste skapas vare sig det är regioner eller en statligt driven sjukhusvård, säger han och påpekar att han inte har någon färdig lösning.

– Samtidigt måste man komma ihåg att väldigt många i personalen gör ett bra jobb. De biter ihop och gör sitt bästa för den sjuka även om de är pressade. Konsekvensen blir att de pyser ut sitt missnöje.

De stora organisationerna ser han som en förklaring till problemen i den svenska vården. Mer än 150 medarbetare bör det inte vara inom samma arbetsenhet för att den ska vara funktionell.

– Det är helt tokigt tänkt med de svenska storsjukhusen som dessutom är belägna på olika platser, säger han.

Karolinska universitetssjukhuset med uppdelningen på Solna och Huddinge är hans parad­exempel. Men det betyder inte att han förespråkar tusentals nya småsjukhus. Lagom stora kliniker med avgränsat resultatansvar skulle kunna fungera inom ramen för storsjukhusen.

– Man måste vara medveten om att människan är en biologisk varelse och vissa saker kan man inte ändra på. Känner vi att vi tillhör en grupp så anstränger vi oss och mår bättre.

Stefan Einhorn har kvar kontakten med den kliniska vardagen. Tre till fyra veckor om året arbetar han som läkare på bröstmottagningen på Radiumhemmet vid Karolinska universitetssjukhuset. Han undervisar även läkarstudenter om konsten att vara en god doktor.

– För min trovärdighet behöver jag jobba kliniskt. Jag kan inte undervisa läkarstudenter om bemötande om jag inte haft en patient på 25 år. Det är också mycket givande att jobba med patienter, det stora problemet är att få tiden att räcka till.

Många järn i elden har han. I slutet av september kommer boken De nya dödssynderna som handlar om motsatsen till snällhet och de mörkaste sidorna hos svenska folket. Genom opinionsundersökningar har han fått fram vad folk tycker är de värsta egenskaperna i dag. Där beskriver han även hur vi ska kan lära oss att hantera de mörka egenskaperna.

Sedan några år tillbaka arbetar han med en cent­rum­bildning för social hållbarhet, Center for social sustainability, vid Karolinska institutet.

– Vi är ett gäng idealister som säger att det inte räcker med ekologisk hållbarhet utan att vi också måste ha social hållbarhet. Människor måste fungera tillsammans. Vårt mål är att bidra till en bättre värld och jag är inte ens generad för dessa högtravande ord.

Stefan Einhorn är ordförande i styrgruppen för centret, som består av ett nätverk med ett 70-tal forskargrupper från olika universitet och för olika professioner.

I och med centret återvänder han till forskningen, efter ett uppehåll på 15 år av författande.

– Det är väldigt roligt att få arbeta med frågor om mänskliga relationer och social hållbarhet inom akademin. I dag känner jag en mycket större passion för att forska om det området än om små molekyler.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev