Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ideella vill ha bättre möjlighet till finansiering

Publicerad: 28 februari 2013, 09:26

Regeringen vill se fler idéburna krafter i vården. Men är inte överens med de ideella aktörerna om hur det ska gå till.


I början av februari beslutade regeringen att satsa 6 miljoner kronor under 2013 och 2014 för att öka det idéburna företagandet inom vård och omsorg. Pengarna går till Tillväxtverket som ska arbeta med information och utbildning för att locka ideella krafter till vården.

– Det är väldigt få aktörer från den ideella sektorn inom det här området i dag. Det behövs fler.De har en annan grund än de kommersiella aktörerna och kan bidra till att utveckla vården med sin värdegrund och sitt nytänkande, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Famna,  paraplyorganisation för idéburna och icke vinstdrivande aktörer inom vård och omsorg, välkomnar regeringens målsättning. Men Kerstin Eriksson, näringslivspolitiskt ansvarig på Famna, varnar för att det inte räcker att satsa på information.

Finansiering och upphandling är två stora hinder som hon lyfter fram.

– Sjukvård är väldigt resurskrävande. Vi måste hitta bättre möjligheter för ideella aktörer att få finansiering, säger Kerstin Eriksson.

Av Famnas 45 medlemmar är det bara lite dryga dussinet som arbetar med sjukvård. Resten finns inom omsorg där uppstartskostnaderna ofta är lägre.

Den ideella sektorn hoppas på någon form av fond att låna pengar från. Förslaget om en statlig fond för ideella välfärdsföretag fanns med i Miljöpartiets sjukvårdspolitiska program som presenterades i somras. Även Socialdemokraterna har lyft fram liknande idéer. Från regeringens sida ser det också ut att finnas en vilja. Åtminstone från Kristdemokraterna

– Inom Kristdemokraterna arbetar vi med att utveckla idéer som kan göra det möjligt för de ideella aktörerna att få tillgång till kapital. Särskilda fonder som de kan låna från är en sådan idé, säger Göran Hägglund.

När det gäller det andra hindret – upphandlingarna – är enigheten inte lika stor.

– Upphandlingarna i dag är anpassade till ett kommersiellt system där vi inte passar in, säger Kerstin Eriksson på Famna.

Hon vill att kommuner och landsting ska kunna välja att en viss verksamhet ska bedrivas i ideell regi. Tanken får stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som vill se undantag från lagen om offentlig upphandling för ideella aktörer.

– Det är självklart att kommuner och landsting ska kunna välja att anlita en ideell aktör. Det är viktigt för att få valfrihet, säger Helene Öberg (MP), sjukvårdspolitisk talesperson.

Men detta är en lösning som inte får regeringens stöd.

– Jag tror inte att man på förhand ska säga att en viss verksamhet ska drivas av en kommersiell aktör eller en ideell aktör. Det begränsar möjligheten att få en fungerande konkurrens, säger Göran Hägglund.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News