Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Idrottsmedicinsk enhet kan <BR>flyttas från Umeå efter bråk

Publicerad: 16 oktober 2009, 12:32

Läkarna på den idrottsmedicinska enheten i Umeå känner sig motarbetade av landstinget och hotar med att flytta.


Hittills har den idrottsmedicinska enheten vid Norrlands universitetssjukhus drivits av Västerbottens läns landsting. Vid årsskiftet privatiseras den. Ny ägare bli företaget Sports Medicine, som ägs av de anställda och en extern finansiär.

Inför privatiseringen har det utbrutit ett ordkrig mellan de ansvariga för verksamheten och den politiska ledningen i landstinget. Sports Medicine vill ha en garanti för att landstinget kommer att köpa tjänster av företaget även i framtiden. Annars kan hela verksamheten flyttas till en annan stad.

– Vi gör inte det här för att skära guld utan för att kunna bedriva den vård vi vill och ge den behandling patienterna önskar, säger Magnus Högström, överläkare och vd för företaget, till Västerbottens-Kuriren.

Landstingsstyrelsens ordförande Levi Bergström (s) säger att landstinget kommer att remittera patienter till det nya företaget. Däremot är han tveksam till att göra någon skriftlig utfästelse.

– Vi har inte gjort något fel. Det står samma sak i kontraktet som det vi efterfrågade när vi gick ut och upphandlade tjänsten, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev