Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ifrågasatt gynekologklinik kan få börja med EKG-tester

Publicerad: 18 december 2008, 12:46

Ett företag som i dag bedriver verksamhet inom gynekologi och plastikkirurgi har vunnit en upphandling med Stockholms läns landsting inom klinisk fysiologi. Men beslutet har överklagats till länsrätten.


I sommar kan Gynekologkliniken Stockholm AB börja med blodanalyser, EKG-tester och behandlingar för personer som lider av sömnapné. De är nämligen ett av de företag som vunnit en upphandling med Stockholms läns landsting av tjänster inom klinisk fysiologi.

I underlaget för upphandlingen från Stockholms läns landsting står det att landstinget ska väga kraven som leverantörerna ska uppfylla med priset på de bud som ges.

Gynekologkliniken Stockholm AB var billigast. Deras bud låg på cirka 50 miljoner kronor. Det är mellan 15 och 25 procent lägre än buden från de leverantörer som valde att överklaga beslutet. Avtalen är treåriga och gäller från och med 1 juni 2009.

Globen Heart AB och Capio S:t Görans sjukhus AB är två av de företag som gått vidare till länsrätten i Stockholm. De anser inte att gynekologkliniken uppnått de krav som ställdes inför budgivningen. Globen Heart är även väldigt skeptiskt till att gynekologkliniken, som i dag inte utför tjänster inom klinisk fysiologi, ska hinna bygga upp en ackrediterad verksamhet inom området till sommaren.

Birgitta Nilsson, handläggare på upphandlingsenheten inom Stockholms läns landsting, är dock inte orolig för att Gynekologkliniken Stockholm AB inte ska få färdigt en ackrediterad verksamhet i tid.

– Det är en uppföljningsfråga och vi har en prövotid innan avtalet träder i kraft, säger hon.
Birgitta Nilsson tillägger att landstinget har ett generellt uppdrag att öppna marknaden för nya leverantörer.

Steffan Lundberg, styrelseordförande i Gynekologkliniken Stockholm AB, berättar att företaget kommer att anställa all personal som behövs för att kunna bedriva en verksamhet inom klinisk fysiologi.

– Den upphandlingssituation som vi har i dag, där små företag som bara har ett avtal med landstinget kan slås ut, gör att vi måste bredda vår verksamhet för att överleva, säger Steffan Lundberg.

En av de aktörer som riskerar att stå utan fortsatt avtal med Stockholms läns landsting inom klinisk fysiologi är Aleris Fysiologlab. De har valt att inte överklaga beslutet men har nyligen stängt en klinik som konsekvens av upphandlingen.

Ernst Zuber, affärsområdeschef för Aleris Fysiologlab, berättar att företaget får lägga ner stor del av verksamheten i Stockholm om de inte får ett nytt avtal.

– Länsrättens beslut är av yttersta vikt för oss. Om vi inte får ett nytt avtal kommer den verksamhet som finns kvar i Stockholm att bli mycket rudimentär. Vi räknar med att cirka 100 personer får gå i så fall, säger han.

Fakta:

I lagen om offentlig upphandling står det att landsting ska välja det anbud som är billigast eller mest ekonomiskt fördelaktigt för de själva.

För att bestämma vad som är ekonomiskt mest fördelaktigt ska landstinget ta hänsyn till olika kriterier såsom kostnadseffektivitet och kvalitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev