Nyheter
Ihjälslagen kungs hälsa undersöks
Publicerad: 9 april 2014, 14:58
Skrinet med Erik den Heliges reliker Foto: F Kai Larsen
Snart öppnas Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka. Forskare ska göra medicinska studier på den historiska kungens skelett för att ta reda på hur hans hälsa var.
Erik Jedvardsson, även kallad Erik den helige, var kung i Sverige på 1150-talet och blev helgonförklarad efter sin död. Ett skrin med hans reliker finns i Uppsala domkyrka, och den 23 april ska skrinet öppnas för första gången sedan år 2000 och forskare ska då studera hans skelett.
Kungen dog en våldsam död, och forskarna ska titta närmare på hur det gick till, men de ska även studera hur hans hälsa var när han levde.
– Vi ska göra nya undersökningar av Erik den heliges ben med hjälp av modern DNA-teknik och röntgen och jämföra resultaten med nu levande människor, säger Sabine Sten, professor i osteologi vid Campus Gotland Uppsala universitet.
Sabine Sten leder forskningsprojektet Osteoporosis och osteoarthritis då och nu, där forskare studerar benskörhet och ledförändringar i arkeologiska skelett. De har gjort ungefär 400 undersökningar på olika skelettfynd från olika delar av Sverige, bland annat Sigtuna och Gotland. Benskörhet har drabbat människor både i forntiden och i modern tid, men enligt Sabine Sten kryper sjukdomen i dag ner i åldrarna.
– Skelettet ska belastas, och vi rör oss inte lika mycket i dag som förr, säger hon.
När Sabine Sten och de andra inom projektet studerar Erik den helige ska de samarbeta med läkare från Akademiska sjukhuset i Uppsala, då läkarna med hjälp av röntgen kan se saker som osteologerna inte kan se.
Läkare är även till stor hjälp då de kan fråga patienter hur de upplever symtomen av benskörhet och ledsjukdomar och dela med sig av informationen.
Sabine Sten berättar även att hela Erik den heliges skelett inte finns kvar i domkyrkan, eftersom människor förr i tiden använde reliker som gåvor när de besökte andra kyrkor.
ELSA TORELL