Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ilsket bråk om akutläkarbilar

Publicerad: 4 Juni 2008, 08:33

De läkarbemannade akutbilarna i Region Skåne försvinner vid årsskiftet. Beslutet får hård kritik av oppositionen som hävdar att det kommer få stora konsekvenser för hela sjukvården.


De så kallade prehospitala akutteamen inrättades 2005 i form av fyra läkarbemannade akutbilar knutna till de stora sjukhusen. Akutteamens vara eller icke vara har stötts och blötts en längre tid eftersom den styrande borgerliga alliansen anser att de inte är värda pengarna och att det finns en rad brister i verksamheten.

I går, tisdagen den 3 juni, tog regionstyrelsen i Region Skåne det definitiva beslutet: Vid årsskiftet ska bilarna bort.

Oppositionen är kritisk och anser att beslutet är ”mycket olyckligt”.

– Det innebär att en viktig del av logiken och strategin i Skånsk livskraft vård och hälsa försvinner och regionstyrelsens borgerliga majoritet får ta det totala ansvaret för denna försämring, säger Vilmer Andersen (v), gruppledare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Enligt Vilmer Andersen är många läkare och sjuksköterskor emot nedläggningen och anser att verksamheten inte har utvärderats ordentligt.

Han pekar också på att beslutet går i motsatt riktning mot vad andra landsting och regioner planerar. Både Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen är i startgroparna för egna akutbilsverksamheter.

Vänsterpartiet i Skåne kommer att arbeta för att återinföra bilarna så fort som möjligt och senast efter valet 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev