Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Immunreaktion mot hiv olika hos enäggstvillingar

Publicerad: 7 december 2005, 12:46

Spelet mellan hiv-viruset och människans immunförsvar är slumpmässigt och styrs inte av våra gener, visar en amerikansk tvillingstudie. Enligt forskarna kan det därför vara omöjligt att framställa ett vaccin mot hiv som fungerar på alla människor.


Ytterligare en orsak till att det är så svårt att utveckla ett vaccin mot hiv har upptäckts. En grupp forskare vid UCLA, University of California, Los Angeles, i USA har funnit att immunförsvarets reaktion mot hiv skiljer sig från individ till individ, till och med hos enäggstvillingar trots att de har samma arvsanlag.

Forskarna har följt ett manligt tvillingpar som smittades av hiv via en blodtransfusion kort efter sin födsel 1983. Båda tvillingarna fick blod från samma donator och är därmed smittade av samma virusstam. Männen har båda vuxit upp i Los Angeles och alltså utsatts för samma miljöfaktorer.

Enligt studien, som presenteras i det senaste numret av Journal of Virology, reagerade tvillingarnas immunförsvar olika på hiv-viruset, trots att de hade både genetiska och miljömässiga faktorer gemensamma. Det som skiljde de två männen åt var hur receptorerna på deras T-celler, en typ av vita blodkroppar, såg ut.

T-cellernas receptorer spelar en viktig roll för immunförsvarets funktion eftersom de binder till virus och andra kroppsfrämmande ämnen vilket gör att immunförsvaret kan döda inkräktaren. Hiv undkommer immunförsvaret genom att ständigt ändra skepnad så att T-cellerna inte känner igen det.

17 år efter smittillfället var båda pojkarnas immunförsvar inriktade på samma delar av viruset, men det kändes igen av helt olika receptorer i varje tvilling.

Att T-cellsreceptorernas utseende skiljde sig åt mellan tvillingarna tyder enligt forskarna på att kroppens försvarar mot hiv inte bestäms genetiskt utan är slumpmässigt och oförutsägbart. Forskarna tror därför att det kan vara omöjligt att hitta ett vaccin som fungerar på alla människor.

Resultaten av studien kan enligt forskarna troligtvis tillämpas på andra typer av virus som exempelvis hepatit C som liksom hiv är föränderligt och orsakar kronisk infektion.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev