Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Import av läkare ökar stadigt

Publicerad: 30 januari 2013, 06:00

De senaste 15 åren har Sverige årligen ”importerat” cirka 330 fler läkare än vad som ”exporterats”. 23 procent av läkarna i Sverige har nu utländsk utbildning.


Sedan mitten av 1990-talet har landsting och privata vårdföretag anställt allt fler personer med utländsk läkarexamen. Socialstyrelsen redovisar nu en sammanställning av flödena med läkare till och från landet och som väntat är importen större än exporten.  I genomsnitt kommer årligen 334 fler läkare hit än vad som lämnar landet, enligt utredaren Magnus Göransson, Socialstyrelsen. I exporten ingår både svenska medborgare som arbetar utomlands och utländska medborgare som flyttar vidare till något annat land.

Socialstyrelsens sammanställning är en bekräftelse på att rekryteringen av läkare från andra länder inte är någon tillfällig företeelse, enligt Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Sjukvården har det väldigt svårt att klara sig utan läkare med utländsk examen, även om det blivit fler utbildningsplatser, säger han.

Västvärldens läkarimport är kontroversiell, världshälsoorganisationen, WHO, har slagit larm om att den fått sjukvården i Afrika att haverera. Men för läkare i europeiska länder med skakig ekonomi och få arbetstillfällen är det välkommet att börja arbeta i Sverige.

– När Bulgarien och Rumänien 2007 blev medlemmar i EU var det många läkare därifrån som sökte legitimation i Sverige, då blev det en topp, säger statistikern Hans Schwarz, Socialstyrelsen.
Andelen läkare med utländska examen har ökat från 13 procent i mitten av 1990-talet till 23,2 procent. Det visar Socialstyrelsens nya årsrapport om Nationella planeringsstödet, som presenteras den 31 januari.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev