tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Individuell förhandling om löner fortfarande ovanligt på sjukhusen

Publicerad: 15 september 2005, 13:08

Fortfarande är det bara en av fem AT-läkare som har fått möjlighet att förhandla sin lön individuellt. Det visar årets AT-ranking från Sveriges yngres läkares förening, Sylf.


För sjätte året i rad har Sveriges yngres läkares förening, Sylf, låtit landets AT-läkare sätta betyg på sjukhusen och de olika tjänstgöringsavsnitten. Precis som tidigare år är det de mindre sjukhusen som placerar sig högst upp i rankingen.

Listan toppas av sjukhusen i Eksjö, Kungälv och Norrtälje. Stockholmssjukhusen och universitetssjukhusen får jämförelsevis låga betyg av AT-läkarna. De enda universitetssjukhus som placerar sig i den övre halvan av listan är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, plats 24, och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, plats 16.

- De stora universitetssjukhusen behöver inte anstränga sig för att AT-läkarna ska söka dit. De små sjukhusen måste jobba hårdare för att kunna konkurrera och få framtida specialister som stannar kvar på orten. Därför hamnar vissa av dem också högre upp på rankingen år efter år, säger Charlotta Sävblom, ordförande i Sylf.

Små sjukhus ofta bättre  Hon pekar på att AT-läkaren ofta kommer i skymundan ute på klinikerna på de stora universitetssjukhusen.   På ett mindre sjukhus är det lättare att komma bort från anonymiteten och i stället räknas som en kollega till de äldre läkarna.

- AT-läkaren blir mer sedd på de mindre sjukhusen. Man har en roll att fylla och blir snabbt en viktig del i vårdteamet. Kollegialiteten och sammanhållningen blir ofta bättre, säger Charlotta Sävblom.

Betygen för de olika tjänstgöringsavsnitten följer samma mönster som tidigare år. Allmänmedicin är den del i AT-blocket som får högst betyg, följt av medicin och kirurgi. Psykiatrin är det tjänstgöringsavsnitt som fungerar sämst.

Undersökningen visar också att det fortfarande är många AT-läkare som inte får förhandla sin lön individuellt. Den 1 januari 2004 ersattes de tidigare tarifflönerna med ett system där AT-läkarnas löner ska bestämmas genom individuella löneförhandlingar. Ändå är det bara 19 procent som svarar att de har fått möjlighet att förhandla sin lön. Förra året var motsvarande siffra 15 procent.

- Det är en väldigt låg siffra. Dessutom är det många av dem som har förhandlat som uppger att det inte har varit någon riktig löneförhandling eftersom lönen har varit bestämd i förväg, säger Charlotta Sävblom.

Tre av fyra AT-läkare uppger att den individuella lönesättningen fungerar dåligt eller mycket dåligt. Sylf planerar att följa upp arbetet med individuella löner både centralt och lokalt. De fackliga företrädarna måste sätta press på arbetsgivaren.

Läkarna ska lära sig förhandla  Samtidigt ska Sylf se till att stötta och informera medlemmarna om hur de kan förbereda sig inför en förhandlingssituation.

- AT-läkarna ska absolut bedömas individuellt. Även om det kanske är deras första anställning kommer de med olika kompetenser. Vissa kan ha jobbat extra inom vården på somrarna, medan andra har hållit på med medicinsk forskning, säger Charlotta Sävblom.

Även om det finns ett missnöje med den individuella lönesättningen verkar det inte påverka AT-läkarnas omdömen om sjukhusen. Sjukhusen i Kungälv, Norrtälje och Karlshamn har placerat sig bland de fem bästa - ändå uppger AT-läkarna där att de inte har fått möjlighet att förhandla om sin lön. Samtidigt återfinns flera av de sjukhus som tillämpar individuella löneförhandlingar längst ned på rankingen.

- Det viktigaste för betygsättningen är kollegialiteten, handledningen och den medicinska utbildningen. Framför allt är uppbackningen man får från läkare och annan personal jätteviktig, säger Charlotta Sävblom.

Årets AT-ranking skickades ut till 1 285 AT-läkare. Resultatet bygger på svaren från 1 057 läkare, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 82 procent. De sjukhus som har haft färre än fem svaranden har sorterats bort från undersökningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev