Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Indragna läkarbilar ökar belastningen på akuten

Publicerad: 14 april 2009, 08:26

Carema har bara två läkarbilar i gång i Skåne. Det ökar belastningen på akutmottagningarna, enligt kritiska läkare.


Sedan den 16 februari ansvarar det privata företaget Carema för läkarbilarna i Skåne. Syftet med verksamheten är att göra hembesök hos patienter som är i akut behov av sjukvård men har svårt att ta sig till en vårdinrättning.

Avtalet med Region Skåne säger att Carema ska göra minst 18 400 hembesök per år. Samtidigt var en av företagets första åtgärder att minska antalet läkarbilar från tre till två. Med den nuvarande takten hinner Carema bara med omkring 7 000 hembesök på ett år, enligt Sveriges Televisions Sydnytt.

– Det är en stor skillnad att jobba i den här typen av verksamhet jämfört med den offentliga. Här ser vi hela tiden till att vara effektiva. Ser vi att det inte finns ett behov drar vi ned på verksamheten, säger Marlene Stigsdotter, närvårdschef inom Carema, till tv-kanalen.

De ansvariga för akutverksamheten på Universitetssjukhuset Mas i Malmö har en annan bild av verkligheten. Enligt dem har arbetsbelastningen på akuten ökat sedan Carema tog över ansvaret för läkarbilarna.

– Vi har stött på patienter som har haft en telefonkontakt med Carema, och som har blivit tillsagda att åka in akut eftersom Carema tyvärr inte har tid eller möjlighet att inställa sig, säger Lars Stavenow, chef för sjukhusets akutcentrum, till Sydnytt.

Regionrådet Henrik Hammar (m) är också kritisk mot Carema. Enligt honom kommer Region Skåne att agera för att få företaget att leva upp till det undertecknade avtalet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev