måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Industrigifter skadar hjärnans utveckling hos barn

Publicerad: 8 november 2006, 08:31

Industrigifter skadar hjärnans utveckling hos barn

Den kemiska föroreningen orsakad av industrin kan ha skadat hjärnorna hos miljoner barn världen över, enligt en studie i Lancet.


Forskare vid Harvard School of Public Health har funnit att 202 ämnen som används inom industrin kan skada hjärnans utveckling hos barn. Hälften av dem är industrins vanligast förekommande kemikalier.

De mest dokumenterat skadliga gifterna är bly och kvicksilver, men arsenik och PCB orsakar också skador på barns hjärnor. Forskarna kallar det den tysta pandemin, eftersom effekterna hos många av de andra gifterna inte har någon ordentlig dokumentation.

Tidig kontakt med dessa gifter kan leda till allvarliga hjärnskador, menar forskarna. I studien kopplas industrigifterna till neuropsykiatriska funktionshinder som autism och adhd, samt andra mentala utvecklingsstörningar.

Alla barn som fötts i i-världen mellan 1960 och 1980 har utsatts för industrigifter, framför allt bly från bilavgaser. Detta har enligt forskarna lett till skadliga konsekvenser för miljontals barn. Sänkt intelligensnivå, försämrad koncentrationsförmåga och motorik, samt beteendeförändringar som förhöjd aggressivitet är några av de skador som framgår av studien.

Barns hjärnor är mycket känsligare än vuxnas hjärnor. Det beror på de komplicerade processer som hjärnan genomgår under sin utveckling, till och med tonåren. Ett giftigt ämne som tar sig in i systemet under den här processen kan åstadkomma permanenta skador. Därför uppmanar nu forskarna till skärpta tester av de ämnen som används – och ska användas – inom industrin.

Bland annat tycker de att man i större utsträckning ska undersöka hur ämnena påverkar människans neurologiska funktioner.

Barnen är vår mest värdefulla ekonomiska tillgång, skriver forskarna. Därför måste skyddet av deras hjärnor bli prioritet nummer ett för folkhälsan.

Lancet, publicerad online den 8 november
Lancet, publlicerad online den 8 november

Peter Normark

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev