Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Industrin och facket eniga om prissättning av läkemedel

Publicerad: 20 oktober 2008, 09:58

Industrin och facket eniga om prissättning av läkemedel

Läkemedelsindustrin och Sveriges Farmacevtförbund vill underlätta för mindre aktörer på den nya apoteksmarknaden. Nu har de tagit fram ett eget förslag till prismodell.


Sveriges Farmacevtförbund, Läkemedelsindustriföreningen, Föreningen för generiska läkemedel och Läkemedelshandlarna presenterade sitt förslag för socialminister Göran Hägglund (kd) i förra veckan. Även Sveriges Kommuner och Landsting deltog vid mötet.

– Vi vill behålla mycket av dagens system. Inköps- och försäljningspriserna på patentskyddade läkemedel och generika ska sättas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Apoteken bör få ersättning för sin service till patienterna oberoende av prissättningen på produkterna, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund.

Varför är detta så viktigt?

– Utredarens förslag skulle göra att vi precis som i Norge snabbt får en oligopolsituation med ett fåtal stora kedjor. Inte ens norrmännen själva gillar modellen och det vore oerhört dumt att följa det spåret. Vi vill i stället att mindre entreprenörer ska få goda förutsättningar att klara sig på marknaden. Förslaget skulle också gynna patienterna betydligt mer än utredarens förslag.

Vilken respons fick ni?

– Det blev väl inte direkt några stående ovationer. Men vi hade en bra diskussion och från Regeringskansliets sida betonade man betydelsen av småföretagande.

Läs fler artiklar om den nya apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev