onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Industrin och sjukvården vill ha skärpta krav på läkemedelsstudier

Publicerad: 2 juni 2006, 12:34

Det är ett växande problem att läkemedelsföretag kallar sina studier för något annat än kliniska prövningar för att undvika etisk granskning. Nu kommer krav på en lagskärpning.


Det är Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och Sveriges Kommuner och Landsting som i ett gemensamt brev till regeringen begär lagändringar för etikprövningsnämnderna. De båda organisationerna vill att etikprövningsnämnderna ska bedöma samtliga typer av studier på förhand, alltså även så kallade icke-interventionsstudier.

Bakgrunden är att läkemedelsföretaget Serono har fällts av Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, för en sådan studie. Företaget erbjöd en klinik ersättning för att utvärdera ett informationsmaterial, en ersättning som enligt NBL var oskäligt hög.

- Vetenskapliga studier får inte bli ett sätt att bakvägen marknadsföra ett visst läkemedel. Serono blev fällda för att ersättningsnivåerna ansågs oskäligt höga, och det visar behovet av att regelverket anpassas och att det även finns en granskning på förhand, säger Richard Bergström, vd för Lif.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev