Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Industrin vill att ersättning till läkare ska redovisas i databas

Publicerad: 22 december 2008, 12:56

All ekonomisk ersättning som går från läkemedelsföretag till sjukvårdspersonal ska årligen redovisas öppet på individnivå. Det föreslår Läkemedelsindustrins branschorgan Lif.


Redovisningen ska antingen göras av företagen själva, eller i en samlad öppen databas som sköts av Lif.

 Idén ingår i ett dokument med förändringsförslag som Lif sammanställt och i dag skickar ut till en lång rad myndigheter, universitet och andra intressenter för att inhämta deras synpunkter.

Förändringarna är tänkta att komplettera såväl svenska som internationella etiska regler som reglerar förhållandet mellan läkemedelsindustrin, sjukvårdshuvudmännen och vårdens personal.

Lif föreslår också att alla donationer, gåvor och indirekta ersättningar till vården eller enskilda medarbetare inom vården ska redovisas öppet på årlig basis i en eller flera databaser.

Lif vill även att reglerna för redovisning av alla kliniska prövningar ska utökas till att även gälla icke-interventionsstudier, det vill säga studier som görs i praxis efter ett godkännande.

 - Eftersom dessa studier ofta genomförs i flera länder bör reglerna vara globala snarare än nationella. Dessutom kan medicinska auktoriteter vara verksamma internationellt, och därför bör även reglerna om transparens när det gäller ersättning vara globala. Det är ingen större mening att bara göra detta i Sverige, säger Richard Bergström, vd på Lif.

 - Förhoppningsvis kan vi inleda en diskussion med den globala läkemedelsindustrin på senvåren nästa år, säger han.

 Han tror att reglerna kan implementeras i EU tidigast 2010 eller 2011.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev