Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ineras vd: ”Vi har följt regelboken”

Publicerad: 4 december 2013, 14:38

Inera stängde NPÖ eftersom det fanns en risk för att läkare kunde nå information om andra läkares patienter, enligt chefen Johan Assarsson.


När It i vården talade med områdeschefen Jan-Olov Strandberg i fredags ville han inte förklara varför Inera beslutade att stänga NPÖ förra tisdagen, mer än att Inera såg en “möjlig sårbarhet kopplat till patientdatalagens krav på patientens integritet”. Utan att kunna gå in på tekniska detaljer utvecklar nu Cehischefen och Ineras vd Johan Assarsson beslutet.

– Det handlar inte om intrång och sådana saker, utan om att legitimerade och behöriga läkare och sjuksköterskor inom den egna vårdenheten teoretiskt ska ha kunnat se patientuppgifter. Det har funnits en sådan risk i en väldigt begränsad personkrets bland dem som använder NPÖ. Som jag fattar det ska en del journalinformation ha kunnat ligga kvar från doktor A så att när doktor B kommer så ska han teoretiskt ha kunnat se doktor A:s patienter. Så är det inte meningen att det ska fungera, men det finns ingenting som tyder på att något skulle ha hänt, säger han.

Hur pass allvarligt är problemet?

– Det är alltid allvarligt, men i det här fallet så känner jag ändå att det är en väldigt kontrollerad situation. Vi upptäckte bristerna själva och valde att stänga ned NPÖ och åtgärda bristerna. Vi har följt regelboken för när man upptäcker en brist i ett system, kan jag tycka.

Men varför upptäcktes bristerna inte i en tidigare “löpande kontroll”?

– Det kan man fundera på. Jag kan föreställa mig att eftersom man hela tiden uppdaterar systemen så kan problem uppstå under tiden. Systemen är inte statiska.

NPÖ har varit stängd i mer än en vecka nu. Hur har det påverkat sjukvården, tror du?

– Jag tycker att det är oerhört beklagligt när de system som just syftar till att kitta hop delar av sjukvården, och är lite av flaggskepp, inte är användbara. Det påverkar naturligtvis sjukvården negativt, men jag tror inte att det har uppstått några negativa vårdsituationer som följd. I vården är man van vid att kunna arbeta utifrån den information man har tillgänglig, säger Johan Assarsson.

Enligt Cehis webbplats är NPÖ tillbaka i drift i dag, onsdag.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev