Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infarkt farligare för fattig än för rik

Publicerad: 24 januari 2006, 14:05

Det är betydligt farligare för en man från ett fattigare område i Malmö att få hjärtinfarkt än för en man från ett rikare område. Det visar en ny svensk studie.


I studien, som gjorts vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, har man undersökt alla de personer som togs emot akut för hjärtinfarkt på sjukhuset mellan 1986 och 1995, totalt 5 533 personer. Sedan har man undersökt överlevnaden 28 dagar efter att patienterna togs in på sjukhuset och jämfört med den socioekonomiska statusen på det område där de bodde.

Med siffror från Malmö stad som grund har stadens bostadsområden delats upp i tre: hög, mellan och låg socioekonomisk status. Uppdelningen bygger på uppgifter om antalet in- och utflyttningar under ett år, andelen utländska medborgare samt uppgifter om antalet socialbidragstagare och arbetslöshet.

I botten hamnar områden som Rosengård, i topp välbeställda områden vid havet som till exempel Bunkeflo och Tygelsjö.  Det visade sig att bland de personer som kom från områden med låg socioekonomisk status var det 23,8procent som avled inom 28dagar efter hjärtinfarkten, medan det var 17,9 procent som dog inom samma period bland de personer som kom från de rikaste områdena.

- Bland män under 75 år ser vi en signifikant riskökning för dem som kommer från områden med lägst socioekonomisk status, säger Sofia Gerward, läkare och doktorand vid institutionen och en av dem som står bakom studien.

Vad detta beror på är inte klarlagt. Enligt Sofia Gerward har liknande skillnader setts i andra studier, både från hennes egen institution och från andra länder. En teori om orsaken är att personer från områden med låg socioekonomisk status tenderar att söka vård senare. Men detta har inte gått att belägga i den aktuella undersökningen.

Studien publiceras i februari  En annan teori är att det skulle vara skillnad i behandling av personer från områden med olika status.

- Men risken för det är låg i Sverige, säger Sofia Gerward.  Studien ingår som första delen i Sofia Gerwards doktorsavhandling och kommer att publiceras i februariutgåvan av Journal of Internal Medicine, 259(2):164-72.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev