Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infekterad läkartvist kring 49 patientfall

Publicerad: 17 februari 2016, 13:20

Skaraborgs sjukhus Skövde.

Foto: Bild & Media

Skaraborgs sjukhus Skövde letar nu efter extern hjälp för att reda ut vad som hänt i ett antal komplikationsfyllda operationer.


Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusLex Maria

I höstas anmälde två läkare vid Skaraborgs sjukhus Skövde en kollega till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I anmälan tar de upp 49 patientfall där den anmälde läkarens hantering av en speciell operationsteknik ska ha lett till, eller riskerat att leda till, fel- och oläkta frakturer samt kroniska skelettinfektioner. Tekniken som patienterna opererats med är en typ av extern fixation kallad Ilizarovfixator.

De två läkarna i Skövde har även låtit tre specialistkollegor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset granska ett tjugotal av patientjournalerna och de var kritiska till det sätt som operationerna genomfördes. Till Ivo skriver de två Skövdeläkarna att de kände sig tvungna att anmäla sin kollega då chefläkaren inte gjorde bedömningen att händelserna skulle lex Maria-anmälas.

Något som tillbakavisas av sjukhusets chefläkare Marga Brisman.

– Jag vet inte varför de skriver så, säger hon till Dagens Medicin.

Minns du att du har pratat med de här två läkarna om det här?

– Ja. Och det är inte alltid jag som gör det, det är oftast verksamhetschefen. Jag utgår från att de har fört en dialog, det har varit många möten och mycket dialog om det här.

Enligt Marga Brisman fick sjukhuset 2014 indikationer på att allt inte var som det skulle med några av de patienter som opererats av den nu anmälde läkaren. Hon uppger att sjukhuset då tillsatte en intern utredning, genomförde händelseanalyser och i ett fall också lex Maria-anmälde . Sjukhuset slutade dessutom använda metoden och läkaren som genomfört operationerna fick andra arbetsuppgifter. Samtidigt tillträdde Marga Brisman som chefläkare sommaren 2015 och tillstår att hon därför inte kan alla turerna.

Marga Brisman säger att sjukhuset nu försöker få klarhet i hur ärendet egentligen utvecklats ur ett organisatoriskt och administrativt perspektiv. Samtidigt efterlyser sjukhuset en extern person som ska granska journalerna för de patienter som opererats av den kritiserade läkaren då Marga Brisman bedömer att hennes organisation inte kan vara riktigt objektiv.

– Det är inte alldeles enkelt. Men jag tror att vi har en lösning i sikte.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusLex Maria

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev