Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infekterat om ersättningar i Läkarförbundet

Publicerad: 26 maj 2015, 12:48

Hur förtroendevalda ska ersättas blev en infekterad fråga på Läkarförbundets fullmäktige. Centralstyrelsen fick dock igenom sitt förslag om att avskaffa ersättningskommittén.


Sedan några år har en särskild ersättningskommité arbetat med ersättningsfrågor till förbundets förtroendevalda. Kommittén har även ansvarat för särskilda prövningar i ersättningsfrågor. Till fullmäktige har centralstyrelsen nu lagt en proposition där den vill avskaffa kommittén för att istället ge fullmäktige i uppdrag att fastställa ett tydligt reglemente för lön, ersättning och arvoden.

– Vi behöver ett enklare och tydligare system för ersättningarna, och det handlar inte om att centralstyrelsen ska fatta beslut om sina egna ersättningar. Det är fullmäktige som gör detta, sade Heidi Stensmyren.

Andra ansåg att ersättningskommittén borde finnas kvar som oberoende instans.

– Det här är en etisk fråga, tyckte Elisabet Rimeika, ordförande för kommittén, som ansåg att kommittén behöver finnas kvar.

Efter diskussion beslutade fullmäktige dock, med två tredjedels majoritet att gå på centralstyrelsens förslag som innebär att det fortsättningsvis är fullmäktige som fastställer lön- ersättnings- och arvodesreglemente.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev