Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infekterat om vetenskap i riksdagen

Publicerad: 27 november 2014, 14:03

”Sandlådenivå”. Det kallar Jan Lindholm (MP) oppositionens krav i socialutskottet att Sverige ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet i EU.


Det hettade till när riksdagens socialutskott på torsdagen diskuterade hur Sverige ska agera i EPSCO som är EU:s råd för frågor som berör sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor. Alliansen föreslog en protokollsanteckning som slog fast att Sverige alltid ska agera enligt vetenskap och beprövad erfarenhet i EPSCO.

Bakgrunden är att den svenska regeringen i förra veckan gick emot EU:s vetenskapliga experter i en EU-omröstning om genetiskt modifierade produkter.

– Det har i EU-sammanhang alltid varit självklart att Sverige har röstat utifrån de vetenskapliga rekommendationer som har funnits. Men nu har regeringen plötsligt gjort ett avsteg ifrån det, säger Anders W Jonsson (C), ledamot i riksdagens socialutskott, till Dagens Medicin.

Han säger att han tog upp frågan i socialutskottet för att EPSCO på sitt nästa sammanträde ska fatta beslut om en vaccinationspolicy. Ett område där det har funnits förslag som går emot de vetenskapliga rekommendationerna.

– Jag tog upp det här för att jag vill försäkra mig om att regeringen inte tänker göra avsteg från vetenskapen på sjukvårdens område. Det vore förödande, säger Anders W Jonsson.

Sverigedemokraterna stödde de fyra allianspartiernas krav på en protokollsanteckning om att Sverige ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet i EPSCO. Därmed fanns det majoritet för förslaget i utskottet.

Regeringspartierna uppskattade inte oppositionens initiativ.

– Det är löjeväckande att man använder utskottets tid till att ägna sig åt det här. Det här är på sandlådenivå. Ska vi fatta beslut om att regeringen alltid ska köra på höger sida av vägen också? Det här handlar om självklara saker, säger Jan Lindholm (MP), ledamot i socialutskottet, till Dagens Medicin.

De rödgröna partierna ska nu lämna in en egen protokollanteckning till utskottet.

– Vi kommer att skriva att det här är en sådan självklarhet för oss att det inte finns någon anledning att fatta något särskilt beslut om det här, säger Jan Lindholm.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev