Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infektioner kan skydda mot leukemi

Publicerad: 22 april 2005, 08:16

Spädbarn som hade exponerats för få infektioner under livets första månader hade ökad risk att utveckla akut lymfatisk leukemi, ALL, jämfört med dem som var höggradigt exponerade. Det visar en studie som presenteras i tidskriften British Medical Journal, BMJ.


I studien ingick 6 305 barn i åldrarna 2-14 år som inte hade drabbats av cancer, samt 3 140 barn som hade drabbats av cancersjukdom. Av dessa hade 1 286 akut lymfatisk leukemi, ALL.  Forskarna undersökte bland annat i vilken mån barnen hade varit på dagis och deltagit i sociala aktiviteter under det första levnadsåret, detta för att bedöma i vilken grad barnen hade exponerats för infektioner.

Studien visar att ökande nivåer av deltagande i sociala aktiviteter kunde kopplas till minskande risk att drabbas av ALL. Den kraftigaste riskminskningen sågs hos barn som regelbundet hade någon form av barnomsorg utan för hemmet under de tre första månaderna i livet.

Forskarna anser att resultaten stöder uppfattningen att sociala aktiviteter med andra barn under de första levnadsmånaderna kan skydda mot ALL. Sannolikt kan detta kopplas till exponeringen av vanliga infektioner. Om det är några specifika infektioner som ger detta skydd är dock okänt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev