fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Infektionsläkare på fågeljakt för att stoppa virus

Publicerad: 28 september 2005, 06:37

Infektionsläkaren Björn Olsen och Ottenby fågelstation på södra Öland har en huvudroll när EU nu skärper övervakningen för att spåra fåglar med det aggressiva asiatiska fågelinfluensaviruset.


Ottenby är redan i dag en av Europas viktigaste teststationer för influensavirus som kan spridas från vilda fåglar. Fågelstationen får nu en ännu mer central roll när EU skärper kontrollen för att övervaka och spåra virus hos vilda flyttfåglar för att om möjligt stoppa ett utbrott av fågelinfluensan i Europa.

Under hösten kommer prover att tas på 1000-1500 vilda flyttfåglar vid Ottenby. Forskningsstationen får drygt en halv miljon kronor från EU för att utöka sin provtagning. Totalt får Sverige 1,2 miljoner kronor. Prover tas också på fåglar som skjuts under höstens jakt på gäss och änder.

Gemensamt kontrollprogram  EU:s medlemsländer har sedan tre år tillbaka ett gemensamt kontrollprogram för fågelinfluensa. Nyligen hölls ett möte i Bryssel, då en uppdatering av smittoläget i Ryssland gjordes. På agendan fanns också upprättandet av en provtagningsplan för Europa.

- Ottenby har en central roll och är ett nyckelhål för stora delar av de flyttfågelströmmar som passerar österifrån, säger Jan Danielsson, veterinärinspektör vid Statens jordbruksverk i Jönköping, och en av deltagarna vid mötet i Bryssel.

Fryses till minus 70 grader  Den medicinsk-ornitologiska forskningen och övervakningen som idag finns vid Ottenby fågelstation har byggts upp av Björn Olsen, infektionsläkare i Kalmar och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Tillsammans med Albert Osterhaus, professor vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam, har Björn Olsen under åtta år bedrivit forskning om fåglars roll för spridning av olika influensavirus.

Redan 1999 hittade de ett helt nytt influensavirus, H 16, hos skrattmås, som kan vara av östligt ursprung. Det influensavirus som har orsakat stora utbrott hos fjäderfä i Asien och i Ryssland benämns H5N1.

Vid Ottenby fågelstation har stor vikt lagts vid att standardisera provtagningen och få en fungerande logistik som ger snabba svar och garanterar provkvaliteten. För att sköta provtagningen har Björn Olsen anställt två ornitologer. Från prov till labbsvar tar det i dag en vecka.

- Vi fryser proverna direkt i minus 70 grader och för dem i en obruten fryskedja till laboratoriet i Kalmar. En del av proverna går sedan vidare till Smittskyddsinstitutet i Stockholm och till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, berättar han.

Prover skickas till Holland  Under hösten 2005 dubbeltestas dessutom alla prover i Holland.

- I Holland används en något annorlunda molekylärteknik och vi vill jämföra vilken som är bäst, säger Björn Olsen.

I somras spreds fågelinfluensaviruset från Sydostasien, över kontinenten, till Kazakstan och området kring södra Ural i Ryssland. Björn Olsen har under sommaren varit i Ryssland på den östsibiriska tundran och tagit cirka 800 prover från fåglar för att försöka hitta prototypen för det virus som finns i Sydostasien. En sådan prototyp skulle teoretiskt kunna fungera som en vaccinkandidat mot H5N1-viruset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev