Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Influensa allt mer resistent mot Tamiflu

Publicerad: 31 januari 2008, 14:42

Ett antal influensastammar av årets influensa är resistenta mot läkemedlet Tamiflu. Nu uppmanas läkare att vara vaksamma på utvecklingen.


Enligt Smittskyddsinstitutet handlar det om ett mindre antal av årets influensa A-stammar som bär på en mutation som gör dem okänsliga för Tamiflu (oseltamivir). Det muterade viruset är dock fortfarande känsligt för läkemedlet Relenza (zanamivir).

Fyndet innebär ingen akut risk för att det ska uppstå svårigheter med att behandla svårt sjuka influensapatienter under denna säsong, även om fyndet var oväntat och ställer långsiktigt krav på skärpt uppmärksamhet, skriver myndigheten på sin hemsida.

Men i Norge kan situationen vara annorlunda, skriver Läkemedelsvärlden. Av de 37 prov av årets influensa som analyserades visade 26 stycken, eller 70 procent, resistens mot Tamiflu. Norska Folkhelseinstituttet har därför gått ut och uppmanat norska läkare att vara uppmärksamma på utvecklingen.

Det finns dock inga tecken hittills på att den influensa som är resistent mot Tamiflu ger allvarligare symtom än ickeresistenta virus.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev