Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Influensa orsakade stabsläge på Karolinska

Publicerad: 29 december 2016, 09:21

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Influensan har slagit hårt mot både patienter och personal. Karolinska universitetssjukhuset gick på torsdagen in i stabsläge och även andra akutmottagningar i Stockholm har ett ökat tryck.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

– Vi har den senaste veckan sett att inflödet överskridit tillgången av vårdplatser. Överbeläggningar och extra personal räcker inte till, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Sedan 08.30 på torsdagsmorgonen befann sig Karolinska, i både Solna och Huddinge, i stabsläge. Bland åtgärderna finns att kalla in personal som befinner sig på semester och att erbjuda ersättningar ”i andra nivåer än tidigare”.

Men det är ändå svårt att hitta personal. En orsak till det ökade trycket är influensan som går nu, och den har även påverkat personalen, med en hög sjukfrånvaro som följd. Under jul- och nyårsperioden är det också tillfälligt färre vårdplatser för elektiv vård.

Karolinska har ännu inte sagt nej till några patienter och inga canceroperationer eller akuta operationer har ställts in, säger Elda Sparrelid, som dock tillägger:

– Man kan få vänta väldigt länge på en vårdplats på akutmottagningarna. Enstaka patienter har fått vänta upp till ett dygn.

På torsdagseftermiddagen meddelade Karolinska univeristetssjukhuset att verksamheten återgått till normalt beredskapsläge från klockan 16.30.

Också på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, båda i Stockholm, är det högt tryck.

På Södersjukhuset har 35 extra vårdplatser.

– Vi har fått kalla in extra personal för att kunna gör det. Trots de extra vårdplatserna är trycket högt på vår akutmottagning, säger Johanna Gréen, pressansvarig på Södersjukhuset, till Dagens Medicin.

Influensan är den orsak som främst pekas ut som det ökade trycket på SöS.

Dagens Medicin har även varit i kontakt med universitetssjukhusen i andra svenska städer. På Norrlands universitetssjukhus har extra personal kallats in till akuten, men det är inget stabsläge. I Östergötland har sjukhuset märkt av fler influensafall.

– Men det är inte i den omfattningen att det har påverkat vår förmåga att upprätthålla vården, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör i region Östergötland, till Dagens Medicin.

På universitetssjukhusen i Göteborg och i Skåne har man inget ökat tryck.

Vet du mer? Kontakta oss på redaktionen@dagensmedicin.se.

Relaterat material

Spädbarn skickades hem med knöl i nacken – dog

Hög belastning på akuten i Falun

JESPER CEDERBERG, SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev