Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Influensatopp låter vänta på sig

Publicerad: 23 december 2013, 12:15

Svininfluensan ökar, men någon topp kommer inte under jul och nyår, enligt Smittskyddsinstitutet.


– Ökningen av antalet fall av influensa, framför allt av den så kallade svininfluensan, är tydlig. Den börjar sprida sig, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till Dagens Medicin.

Hittills under säsongen har tre personer behövt få intensivvård på grund av influensa. Samtliga tillhörde en medicinsk riskgrupp och var äldre än 65 år. Endast en av dem var vaccinerad.

En topp för influensan väntas komma framåt februari, enligt Anders Wallensten, som tillägger att prognosen är osäker.

– Efter jul kan samtidigt insjuknandet klinga av något. Människor har då hållit sig hemma och därmed minskar smittspridningen, säger han.

Benägenheten att vilja vaccinera sig ökar igen och särskilt bland dem över 65 år, konstaterar Smittskyddsinstitutet. Fram till första december 2013 hade 40 procent av 65-åringarna och äldre vaccinerat sig i de landsting som rapporterar till Smittskyddsinstitutet.

Myndigheten rekommenderar åter att även yngre människor som tillhör riskgrupper, vilket även inkluderar gravida, går och får sin spruta.

Utvecklingen för den andra stora vintersjukdomen vinterkräksjukan är inte lika tydlig som för influensan. Fler människor än tidigare har gjort webbsökningar på ordet ”kräk”, men samtidigt ger laboratorieprover inget belägg att en ökning ska vara på gång.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev