Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inflyttade från Nederländerna överklagar dubbel vårdnota

Publicerad: 2 mars 2009, 14:23

Inflyttade från Nederländerna överklagar dubbel vårdnota

Pensionärer från Holland som flyttar till Sverige tvingas betala dubbel avgift för vård – även om de betalar skatt som alla andra. Ett holländskt par tar nu rättslig strid i frågan.


Systemet för hur vård betalas är olika i Sverige och Holland. Medan vi finansierar vården med skattepengar behöver invånarna i Holland en sjukförsäkring, på samma sätt som i bland annat Tyskland. Problemet är att holländare inte kan säga upp sin sjukförsäkring frivilligt på det sätt som tyskar kan.

Varje år skickar Sverige en räkning till Holland för den vård som holländare boende i Sverige tagit del av. Räkningen skickas sedan vidare till varje individ som alltså får betala för vården en gång till eftersom de redan har betalat svensk skatt.

Det finns 250 holländska pensionärer i Sverige. Ett par boende i Västerbottens län ska på fredag upp i länsrätten i sin strid med svenska staten. De känner sig diskriminerade och har tvingats till att belåna sitt hus för att ha råd med vårdkostnaderna.

Lena Malmberg hos socialdepartementet tror inte att det holländska paret kan göra så mycket.

– Sverige bryter inte mot någon EU-lag, utan systemen är olika och problemet ligger i Holland där man inte kan säga upp sjukförsäkringen frivilligt, uppger hon till Västerbottens-Kuriren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev