Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Informationen snart i ett enda system

Publicerad: 31 oktober 2006, 13:54

Förra veckan inledde Carelink arbetet med att hitta det företag som ska få i uppdrag att bygga den nationella patientöversikten.


Den nationella patientöversikten är den första praktiska tillämpningen av den nationella  IT  -strategin. Syftet är att skapa en vårddokumentation enligt principen "en patient – en journal".

Genom en offentlig upphandling ska ett företag få uppdraget att bygga en översikt över alla Sveriges patienter och göra informationen tillgänglig i ett enda nationellt system.

Upphandlare är Carelink, en organisation med landsting, regioner, kommuner och privata vårdgivare som medlemmar, som arbetar med utvecklingen av  IT  inom vård och omsorg.

I upphandlingens första steg anmäler intresserade leverantörer sitt intresse. De bedöms efter hur kvalificerade de är, och mellan fyra och åtta kandidater beräknas återstå efter den bedömningen, berättar Eva Leach som är Carelinks projektledare för den nationella patientöversikten.

Slutligen kommer ett enda företag att få uppdraget.

Ska användas av alla vårdgivare
De patientuppgifter som ska ingå i den nationella översikten omfattar patientens grunddata, diagnoser, primärvårdskontakter, förskrivna läkemedel, laboratoriesvar, slutanteckningar från slutenvården och röntgensvar i textform.

Målet är att alla Sveriges vårdgivare ska använda sig av den nationella patientöversikten.

Anmälningstiden för intresserade företag går ut den 1 december.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev