Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ing-Marie Wieselgren begravd i Uppsala

Publicerad: 29 juli 2022, 11:52

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren begravdes på fredagen i Uppsala missionskyrka.

Foto: Fredrik Persson/TT

På fredagen hölls begravning för psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, som mördades i centrala Visby den 6 juli.


Ämnen i artikeln:

Ing-Marie WieselgrenVåldsdådet i AlmedalenI korthetToppnyheterJuli 2022

Ceremonin ägde rum i Missionskyrkan i centrala Uppsala och samlade omkring 350 begravningsgäster, däribland ärkebiskop Antje Jackelén, civilminister Ida Karkiainen (S), riksdagsledamoten och ordförande för socialutskottet Acko Ankarberg (KD) och Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Läs också: Så minns psykiatrisverige Ing-Marie Wieselgren 

Begravningsprogrammet bar ett citat från Ing-Marie Wieselgrens medverkan i P1:s ”Tankar för dagen” i februari, några dagar efter det att Ryssland inledde kriget mot Ukraina: ”När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, hoppas jag för dig också”.

Efter begravningsgudstjänsten hölls en privat minnesstund.

Den 33-årige man som misstänks för mordet har erkänt. Den rättsliga processen mot honom pågår och han sitter häktad misstänkt för bland annat terroristbrott genom mord.

Knivdådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.

 

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

 

Den 8 juli häktades den 33-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren.

Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks 33-åringen för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev