Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ing-Marie Wieselgren målet för attacken: ”Riktat mot psykiatrin”

Publicerad: 7 juli 2022, 09:50

Blommor vid platsen där Ing-Marie Wieselgren mördades i Visby.

Foto: Bianca Sporrong

Åklagaren bedömer att den dödliga attacken mot Ing-Marie Wieselgren var riktad specifikt mot henne och kopplad till hennes engagemang i svensk psykiatri.


Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenToppnyheterJuli 2022

– Det har att göra med hennes offentliga profil, säger kammaråklagare Petra Götell till Dagens Nyheter.  

Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen utvecklar hon resonemanget.

- Det är riktat mot psykiatrin skulle jag säga, säger Petra Götell,  på fråga om motivet för attacken och lägger till att hon inte kan svara på ”exakt hur det gått till, om han har väntat på platsen eller inte”, enligt TT som närvarar vid presskonferensen i Visby. 

- Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i svensk psykiatri.

Den 32-årige man som greps i anslutning till platsen misstänkt för dådet har under torsdagsförmiddagen erkänt brott, uppger hans försvarare Staffan Fredriksson till DN.

– Min klient mår inte bra. Det kan bero på olika omständigheter som jag inte kan gå in på, säger Staffan Fredriksson.

Enligt uppgifter på presskonferensen var den misstänkte mannen narkotikapåverkad vid dådet och tros lida av psykisk ohälsa. 

Vid 17-tiden på torsdagen rapporterar Dagens Nyheter att kammaråklagare Petra Götell har begärt 32-åringen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandling väntas hållas under fredagen. 

Det var under onsdagskvällen den 6 juli som besked kom om att den kvinna som tidigare på dagen attackerats på Donners plats i Visby var SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och att hon avlidit efter attacken. 

Efter beskedet har många uttryckt sin sorg på sociala medier. 

Tidigare under dagen har polisen sagt att säkerhetsläget är oförändrat sen i går. Nu skriver de på sin hemsida att centrala Visby kommer att övervakas med drönare mellan klockan 13.00 och 18.00. Området omfattar främst färdvägen för Mångfaldsparaden som inleds klockan 15.00.

- Almedalsveckan kommer att slutföras enligt plan, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen, till TT. 

Läs också:  Lisa Blohm – ”Ofattbart att hon är borta – låt inte samtalen tystna”  

 

Susanne Fredriksson

Nyhetschef

susanne.fredriksson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev