Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga extra vårdpengar från alliansen

Publicerad: 10 november 2014, 11:30

Foto: Photos.com

Alliansen bjuder inte på några extra satsningar på vården i sin skuggbudget. En budget som kan bli verklighet om den får stöd av Sverigedemokraterna.


När de fyra tidigare regeringspartierna i alliansen presenterade sin skuggbudget lyste vårdsatsningarna med sin frånvaro. Alliansens budget innehåller i stora drag samma satsningar på vårdområdet som regeringens budget.

Men det finns några skillnader. Den extra miljard till vården under 2015 som den rödgröna regeringen döpt till professionsmiljarden finns inte med i alliansens skuggbudget. Däremot vill alliansen behålla kömiljarden. Eftersom regeringen föreslår att professionsmiljarden och kömiljarden ska finnas samtidigt under 2015 så innebär alliansens budget att en extramiljard till vården nästa år uteblir.

I alliansens budgetförslag ska kömiljarden utvecklas till att bli en samordnings- och tillgänglighetsmiljard som ska stimulera sammanhållna vårdkedjor och helhetsansvar för patienten. Alliansen vill också se ett prestationsbaserat stimulansbidrag till de landsting och kommuner som gör regionala överenskommelser om samverkan för vård och omsorg för äldre.

I samband med att alliansen presenterade sin skuggbudget meddelade partierna också att de inte kommer att försöka att bryta ut några enskilda delar av regeringens budget. Om regeringens budget eller alliansens budget går igenom i riksdagen avgörs av hur Sverigedemokraterna röstar när riksdagen fattar beslut om budgeten den 3 december.

Relaterat material

Bara halva vallöftet till vården infrias

Regeringen och oppositionen överens om mycket

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev