Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga fel i vården av Anna Lindh

Publicerad: 31 januari 2011, 13:05

Karolinska universitetssjukhuset slipper kritik när Socialstyrelsens granskning av den vård Anna Lindh fick nu är klar. (Ny version 31/1 16.22)


Det var efter uppgifter i TV4:s Kalla fakta i höstas som Karolinska universitetssjukhuset vände sig till Socialstyrelsen och bad om en granskning av det omhändertagande hon fått på sjukhuset.

Anna Lindh var utrikesminister när hon knivhöggs i oktober 2003. Hon avled av sina skador.

Socialstyrelsen lät tre experter föreslagna av motsvarande myndigheter i de nordiska länderna gå igenom journalhandlingar och intervjua personal som arbetade under dygnet då Anna Lindh vårdades.

Utifrån experternas granskning och en egen genomgång av journalerna har Socialstyrelsen nu kommit med ett beslut och där finns ingen kritik mot vare sig verksamheten som helhet eller den personal som deltog i vården.

– Jag konstaterar att Socialstyrelsens samlade bedömning av journalanteckningarna och av experternas granskning visar att hela det medicinska omhändertagandet skedde utifrån den vetenskap och beprövade erfarenhet som fanns 2003, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

I sitt beslut konstaterar Socialstyrelsen att Anna Lindh blev snabbt omhändertagen när hon kom till sjukhuset och att sjukhuset hela tiden såg till att de med bästa möjliga kompetens utförde ingreppen på henne. Dessutom kallades flera medicinska experter in för att bistå med kunskaper.

Arbetet var enligt beslutet mycket komplicerat på grund av skadornas omfattning och till en början riktade personalen in sig på att stoppa blödningarna i buken enligt den metod som efterlystes av en expert i Kalla Faktas granskning.

Socialstyrelsen konstaterar också att de blodtransfusioner som genomfördes följde vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det har också förts fram att Anna Lindh borde ha vårdats i en Ecmo-maskin. Det avvisas av Socialstyrelsen som skriver att Anna Lindhs blod var väl syresatt under hela vårdtiden.

På Karolinska universitetssjukhuset mottogs Socialstyrelsens beslut med lättnad.

– Vi gjorde allt som stod i vår makt. Det känns skönt att en oberoende utredning nu kan slå fast detta så att det kan bli ett slut på ryktesspridning och spekulationer, säger chefläkaren Stefan Engqvist, till nyhetsbyrån TT.

Relaterat material

Expert från USA ifrågasätter operationen av Anna Lindh

Anna Lindhs vård kan granskas

Uppgifter om Anna Lindhs vård hålls hemliga av Kalla Fakta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News