Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Inga löneavtal över 2 procent

Publicerad: 22 december 2009, 10:09

Inga löneavtal över 2 procent

Foto: Håkan Sörman, SKL.

Arbetsgivarsidan menar att fackens krav på lönehöjningar i nästa avtalsrörelse är orimliga. Vårdförbundets avtal på 2 procent kommer inte att utgöra golv i förhandlingarna med andra förbund, menar SKL.


I ett pressmeddelande går i dag tre arbetsgivarorganisationer ut med sina reaktioner på de fackliga yrkanden som lämnats inför nästa avtalsrörelse. Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar samfällt att kraven är för höga.

De skriver att de inte kommer att sluta några avtal förrän det internationellt konkurrensutsatta näringslivet är färdigt med sina förhandlingar. Detta för att först få ”ett märke” för vad den svenska arbetsmarknaden kan klara av, med tanke på den ekonomiska situationen.

För landstingens del säger SKL:s vd Håkan Sörman att övriga fackförbund inte kan förvänta sig att Vårdförbundets centrala avtal, som träffades under högkonjunkturen våren 2008 och ger 2 procents löneökning under 2010, ska utgöra golv för andra avtalsområden.

– Detta kommer varken vi eller någon av de andra arbetsgivarna att acceptera. När vi sätter oss vid förhandlingsbordet kommer vi att utgå från den ekonomiska kris som möter kommuner och landsting de kommande åren. Bara så kan vi medverka till att rädda välfärden, säger Håkan Sörman.

Relaterat material

Läkarförbundet kräver höjda löner och bättre arbetsmiljö

Arbetsgivarna säger inte upp sjuksköterskors löneavtal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev